Eklem (kemik) sayımız kadar tekbir mi gerekir?
- Vücudumuzdaki kemiklerle ilgili hadis var mıdır?
- Bu kemiklere karşılık, onların sayısınca Allahü ekber, elhamdülillah, lâ ilahe illallah mı demeliyiz?
Değerli kardeşimiz,
Vücudumuzdaki kemiklerle ilgili hadis-i şerifler vardır; bunlardan Hz. Aişe (r.anha) validemiz tarafından rivayet edilen bir tanesini aşağıya alıyoruz.
Hz. Âişe (r.anha), Resûlullah (asm)’in şöyle buyurduğunu haber vermiştir:
« إنَّهُ خُلِقَ كُلُّ إنْسانٍ مِنْ بني آدم علَى سِتِّينَ وثلاثمائَةِ مَفْصِلٍ ، فَمنْ كَبَّر اللَّه ، وحمِدَ اللَّه ، وَهَلَّلَ اللَّه ، وسبَّحَ اللَّه واستَغْفَر اللَّه ، وعَزلَ حَجراً عنْ طَرِيقِ النَّاسِ أوْ شَوْكَةً أوْ عظْماً عن طَرِيقِ النَّاسِ ، أوْ أمر بمعرُوفٍ أوْ نهى عنْ مُنْكَرٍ ، عَددَ السِّتِّينَ والثَّلاَثمائة ، فَإِنَّهُ يُمْسي يَوْمئِذٍ وَقَد زَحزحَ نفْسَهُ عنِ النَّارِ »
“Gerçek şu ki, her insanın vücudunda 360 eklem (ve kemik) bulunmaktadır. Kim bu eklem sayısı kadar Allahü ekber, elhamdülillah, lâ ilâhe illallah der, Allah’dan bağışlanma diler, insanların yolu üzerinden taş, diken veya kemik gibi şeyleri kaldırır, iyiliği emreder veya kötülükten nehyeder ise, o günü kendisini cehennemden uzaklaştırmış olarak geçirir.” (Müslim, Zekât 54)
Bu hadis-i şerifte, bir insanın vücudunda 360 eklem ve oynak kemik bulunduğu, her gün için bunların karşılığı olarak iyilik ve hayır işlemek üzere tekbir (Allahu ekber), tahmid (elhamdülillah), tehlil (lâ ilâhe illâllah), tesbih (sübhânallah) ve istiğfâr (estağferullah) edilebileceği bildirilmektedir. Sitemize aldığımız başka bir hadiste “eziyet veren şeyi yoldan gidermek” şeklinde yer almış olan prensip burada taş, diken ve kemik gibi şeylerin yoldan uzaklaştırılması olarak açıklanmıştır.
Ayrıca, sayılan bu hayır ve iyilik türlerinden bir günde 360 tane yapılması hâlinde, o günün borcu ödenmiş, dolayısıyla o gün cehennemden uzak kalma imkânı bulunmuş olmaktadır.
Hadisteki sülâmâ kelimesi aslında parmak ve eklem kemikleri demektir. Sonradan vücudun bütün kemik ve eklemleri anlamında kullanılagelmiştir. Bu sebeple hadisimizdeki 360 rakamı eklem ve kemiklerin toplam sayısıdır. Yoksa tıb ilmine göre insan vücudunda irili-ufaklı 206 kemik vardır.
Aslında burada bir hususa da işaret etmekte fayda vardır. Hz. Peygamber (asm) bir operatör, bir biyolog değildir. O hidayet rehberidir. Onun maksadı, anatomi dersi vermek değil, o yapının belli bazı özelliklerine işaret ederek insanları inanmaya, doğruya ve mutluluğa çağırmaktır. Bu sebeple verilen rakamın kendisi değil, o yapının mükemmelliğine dikkat çeken manası önemlidir.
Bu ve benzeri hadis-i şerifler, günlük hayır ve iyilik olarak Müslümanların önünde büyük imkânların bulunduğunu göstermekte ve bizleri bu imkânlardan yararlanmaya çağırmaktadır.
Özet olarak;
1. Her nimetin bir külfeti, bir şükrü vardır.
2. Allah Teâlâ kullarını kolaylıkla yapabilecekleri iyilik ve hayır imkânlarına kavuşturmuş, böylece onlara olan rahmet ve merhametini ortaya koymuştur.
3. Hadiste sayılan iyilik ve hayır çeşitlerini, sayıldıkları sıra ile yerine getirmek şart değildir. Hangisini yapmaya imkân bulunursa o yapılır. (bk. Riyazü’s-Sâlihîn Tercüme ve Şerhi, Peygamberimizden Hayat Ölçüleri, Erkam Yay., Hadis No: 124)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Her eklem için her güne bir sadaka mı gerekir?
- Her ekleme bir sadaka mı?
- Çok sevap kazandıran amel hangisidir?
- Zenginler bütün sevapları alıp götürüyorlar mı?
- Seni benim elimden kim kurtaracak?
- Cennetin kokusunu alan sahabe kimdir?
- Camiye gitmekle ilgili hadisi açıklar mısınız?
- İyilik sadece insanlara mı yapılır?
- İmanın bölümlerini sayan hadisi nasıl anlamalıyız?
- Allah kullarından ne istiyor?