"Dünyada ne kadar aç kalan ahirette o kadar tok kalacaktır."hadisi sahih midir?
- Bilerek aç kalmalı mıyız?
Değerli kardeşimiz,
Bu lafızlarla bir rivayet bulamadık. Ancak şöyle bir hadis vardır:
"İnsanların çoğu dünyada tok olarak yaşayacaktır, kıyamet günü ise aç kalacaklardır." (Albani, Sahihu Tergib ve't-Terhib, 2/244)
Bir başka rivayet ise şöyledir:
"Dünyada tok yaşayan insanların çoğu, kıyamet günü uzun süre aç kalacaklardır." (Albani, a.g.e., 2/225)
Bu hadisler şöyle anlaşılabilir: Kimin himmeti, gayreti yalnız dünyayı kazanmak, dünyanın nimet, zevk ve sefasını istemek olursa, bu kişinin Allah katında bir kıymet-i harbiyesi yoktur. Çünkü böyle bir insan, Allah’ı, ahireti düşünmüyor demektir. Ahireti düşünmeyen kişinin de ahiretten nasibi yoktur. Yoksa, dünya ve ahiret dengesini kuran ve her ikisi için çalışan, özellikle dünyayı ahirete endeksli bir çalışma alanı olarak gören kimsenin helal kazancından yemesinde bir sakınca yoktur. Aşağıdaki ayetlerde bu hususa işaret edilmiştir:
“Bazı kimseler: ‘Ey Yüce Rabbimiz, bize vereceğini bu dünyada ver!’ derler. Bunların âhirette nasipleri yoktur. Bazıları da ‘Ey bizim (Yüce) Rabbimiz! Bize bu dünyada da iyilik ve güzellik ver, âhirette de iyilik ve güzellik ver ve bizi cehennem ateşinden koru!’ derler. İşte bunlar kazandıkları şeylerin hayır ve bereketlerini fazlasıyla görürler. Allah hesabı çok çabuk görür.” (Bakara, 2/200-202)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Arzusu ve hedefi Allah’tan başka şey olarak sabahlayan kimse,..." hadisi nasıl anlamalıyız?
- Hayatta niye bu kadar acı var?
- Ehl-i Dünya kimdir / kimlerdir, vasıfları nelerdir?
- Cennettin ferah kapısı vardır. Bu kapıdan ancak çocukları sevindirenler girer hadisi sahih midir?
- "Dünya için ahireti, ahiret için dünyayı terk eden sizin hayırlınız değildir. İnsanlara yük olmayınız." sözü hadis midir?
- İslam'ı kabul etmiş Batılılar kimlerdir?
- İslam'da seküler bir hayatın olmayışı ile ilgili Kur'an ve hadis dayanaklı neler söylenebilir?
- "Dünyada zâhidlik, helâl olanı haram etmek veya malı ziyân etmekle olmaz. Gerçek zâhidlik, Allah'ın elinde olana, kendi elinde olandan daha çok güvenmen ve bir müsîbete düştüğün zaman getireceği sevabı sebebiyle, onun devamına rağbet göstermendir." (Tirmi
- Allah’ın dinini dert edinenin özel dertlerini Allah satın alır sözü hadis midir?
- Akl-ı mead / maad nedir? Akıl nasıl kullanılmalıdır?