Diyalektik düşünce nedir?
- İslama göre nasıl değerlendirilmeli?
- Diyalektik materyalizmin bununla ne alakası vardır?
Değerli kardeşimiz,
Diyalektik düşünce Friedrich Hegel’in felsefesine temel yaptığı bir düşünce tarzıdır.
Buna göre doğada ve tarihte tin (geist) kendisini gerçekleştirir. Bunu yaparken de kendisinden dışsallaşır ve kendisine yabancılaşır. Böylece kendisi ve kendisinden yabancılaşması ile tez ve anti tezini oluşturur. Daha sonra da geleceğe bunların sentezi olarak akar.
Doğada kendisinden ayrılan tin tarihte de insani olay ve olgular biçiminde bilinç dereceleri olarak açığa çıkar. Doğada ve tarihteki her oluş tinin diyalektik olarak kendisini gerçekleştirmesidir. Diyalektik materyalizm tini değil maddeyi esas alır. Maddenin evrimini diyalektik olarak değerlendirir.
Sentez yerine taraflar arasında sürekli çatışmayı esas alır. Yeterince ilerleyen çatışma süreci bir ileri aşamaya doğada ani bir sıçrama ile ya da tarihte devrim ile geçer. Bu devrim sürecine geçiş yetkinleşen niceliklerin nitelik değişikliğine uğramasıdır.
İslami rasyonaliteye göre doğada kendisini gerçekleştiren bir tin, ruh veya ikincil tanrıdan bahsedilemez. Bu felsefeler Hristiyanlık kültürünün ürünüdür. Temelde tanrının bedenleşmesi, doğaya inmesi ya da inkarnasyon denilen inancın ürünüdür.
Materyalist bakış ise madde adlı bir gerçeklik iddiasındadır. Her türlü aşkın düşünceyi ve maneviyatı ret eden materyalizm, kapitalizmin karşıt felsefi yorumu olarak şekillenir.
İslam düşüncesi kapitalist ve materyalist sistemleri, ideolojileri fikirde, eylemde, hedeflerde ve ortaya koydukları sistemlerde neden oldukları ve açığa çıkardıkları zulümleri nedeni ile ret eder.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Sad Suresi 10. ayette, diyalektik akımına bir meydan okuma anlamı ...
- Hakikat kavramını en iyi şekilde açıklayan diyalektik materyalist ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İki şeyin birbirini diyalektik olarak tamamlamasını basit şekilde izah eder misiniz?
- MATERYALİZM
- Evrim Teorisi nasıl anlatılmalı?
- KOMÜNİZM
- Yaratılıştan ve bir yaratıcıdan bahsetmek bilimsel midir?
- Darwin taraftarlığı mı, Aristo bağnazlığı mı?
- İnanmaya Direnen Birinin Son Soruları
- Pozitivizmin mantığa uygun olan yönleri nelerdir?
- Einstein, Genel Bağıntılılık Kuramı ile Eytişimsel Özdekçilik’i ispatladı mı?
- NATÜRALİZM (Tabiatçılık)