Diastema, diş arasındaki fazla boşlukları kapattırmak caiz mi?

Tarih: 31.10.2024 - 20:01 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Diş arasında diastema adı verilen diş arasındaki fazla boşlukları kapattırmak caiz mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bir kusuru veya deformiteyi gidermek için yapılan tedaviler caizdir.

Dişler arasındaki büyük boşluk, bazı kişilerde görülen bir anormalliktir. Dişlerinde böyle bir kusur veya başka kusurlar olan birinin bunu düzeltmesi caizdir, bu tedavinin abdest ve gusle de bir zararı yoktur.

İslam dini akıl ve beden sağlığının korunmasını, onun kaybedilmesi durumunda kişinin gerekli tedaviler yapmasını tavsiye etmektedir. Kişinin sağlıklı olması dini mükellefiyetlerini yerine getirmesi açısından ön şart olarak kabul edilmiştir. Ağız ve diş sağlığı beden sağlığı kapsamında değerlendirilmektedir.

Dişlerin temizliğine ve sağlığına dikkat eden Hz. Peygamber (asm), her gün defalarca dişlerini fırçalamış Müslümanların da mümkünse her namaz öncesinde (sonrasında) dişlerini fırçalamalarını şiddetle tavsiye etmiştir.

Diş hekimliği uygulamalarında çürüyen dişlerin çekimi, doldurulması, sorumlu dişlerin düzeltilmesi, kanal tedavileri, köprü ve krom yapımı protez diş yapımı, ağız ve diş sağlığının temini konusunda başvurulan çarelerdendir.

Bu uygulamalar gerçekleştirilirken işin fıkhi boyutları İslam Hukukçuları tarafından ele alınmış gerekli İslami değerlendirmeler yapılmıştır.

Bu bağlamda çürüyen dişlerin sökülmesini, dişlere dolgular yapılmasını, görüntüsü bozuk olan dişlerin düzeltilmesini, kanal tedavilerinin yapılabilmesini, ihtiyaç hâlinde protez dişlerin veya köprü-kuran işlerin yapılmasını caiz görmüşlerdir.

Diş tedavi ve ilgili uygulamaları yapılırken bunların abdest ve guslü ilgilendiren yönleri vardır.

Bu bağlamda dişin kaplanması, doldurulması, kanal tedavilerinin yapılması, sabit kuran-köprülerin yapılması abdest ve gusle engel teşkil etmemektedir. Bu hüküm, İslam kukundaki cebîra hükümlerine kıyas yapılarak verilmiştir.

Ancak sökülüp takılabilen diş protezlerinin normal abdest alırken çıkarılması tavsiye edilirken, gusül abdestinde bunların çıkarılması zorunlu görülmüştür.

Buna göre, diastema adı verilen diş arasındaki fazla boşluklar, biyolojik veya psikolojik olarak tedavisi gerekiyorsa, yapılabilir, abdest ve gusle de bir zararı yoktur.

bk. Ali Yüksek, Diş Hekimliği Uygulamalarına İslam Hukuku Açısından Bakış, Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi, Sayı 14, Şubat 2024, s. 145-164.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun