Deniliyor ki, oruç, aslında üç gün olarak farz kılınmıştı. Cebrâil Aleyhisselâm, orucun farz oluşu hakkındaki ayeti getirdiğinde, Peygamber Efendimizi (asm.) Medine'de bulamamış; oruç sonradan otuz güne çıkmış?..
Değerli kardeşimiz,
Bu iddianın ne kadar safsata olduğu, şu hakikatlerin ışığı ile açıkça ortaya çıkar:
Evvela, Kur’ân-ı Kerim’de oruç, gün olarak değil, ay olarak farz kılınmıştır. Yirmi dokuz, yahut otuz gün denmemiş, şehr-i Ramazan (Ramazan ayı) (Bakara, 2/185) diye buyrulmuştur. Kaldı ki, Kur’ân-ı Kerim’de rakam yok, harf vardır. Yani, oruç için, üç diye bir rakam verilmemiştir ki, sinek onun önüne bir nokta koymakla üçü otuz yapmış olsun.
Diğer taraftan, Cebrâil Aleyhisselâm’ın Resulüllah Efendimizi (asm.) Medine’de bulamaması diye bir şey düşünülemez. Zira, Cebrâil (as.) her şeyi bilen ve gören Allah’ın (cc.) elçisidir. O, binlerce yıldızda bir anda bulunup, Allah’ın emirlerini meleklere tebliğ ettiği gibi, aynı anda Arş-ı A’zam’da Rabbine secde eden ve yine aynı anda Resulüllah’a vahiy tebliğ eden büyük bir melektir. Vahiy tebliği için o, belli bir mekâna değil, doğrudan Resulüllah Efendimizin yanına gelirdi.
Farz-ı muhâl olarak, Cebrâil’in (as.) Peygamber Efendimizi (asm.) bulamadığı bir an için düşünülse dahi, o an, her şeyi bilen her yerde, ilmiyle, kudretiyle hazır ve nâzır olan Allah, elbette o emin elçisini ikaz buyurur ve Resulüllah Efendimizin (asm.) yerini haber verirdi...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Alevilere "Müslüman" diyebilir miyiz?
- Bazıları tarafından, "Kur'ân-ı Kerim, Hz. Ali (ra.)'a gönderildiği hâlde Cebrâil (as.) onu Muhammed'e (asm..) getirdi." diye iddia ediliyor. Bu hususta ne diyorsunuz?
- Ramazan orucu bir ay mı tutulur? Neden bazen yirmi dokuz bazen otuz gün oruç tutmaktayız?
- Şiî akımı kaç bölüme ayrılır ve inanç olarak farklı yönleri nelerdir?
- Alevilere Müslüman diyebilir miyiz?
- Biharü'l-envar isimli eserde geçen rivayetler sahih midir?
- Hüsniyye isimli eser hakkında bilgi verir misiniz?
- Hz. Ali'nin, kendisine muhabbet edenlerin namazlarını kıldığı söyleniyor. Bunun gerçek bir yönü var mıdır?
- Şiilik İslami bir mezhep midir? Bazı sahabeleri sevmemeleri şirk midir? Alevilik Şiilik midir?
- Bazı kimselerin Hz. Ali'ye "peygamber" dediklerini işitiyoruz. Bu iddia, nereden kaynaklanmaktadır ve bunlara nasıl cevap vermek gerekir?