Cehennem yakıtının odun mu (Tebbet, 111/4) taş mı, (Bakara, 2/24) olduğu konusunda ayetler arasında çelişki mi var?

Tarih: 25.07.2013 - 00:31 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Tebbet suresinde ''Odun taşıyıcı olarak karısı da (ateşe girecek).'' (Tebbet, 111/4). ayetine göre cehennem yakıtı odun olarak anlaşılırken, başka bir ayette "Yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden sakınınız." (Bakara, 2/24) buyuruluyor. Açıklar mısınız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Ayette "hıcâre"den kastedilen heykeller ve putlardır. Ve cehennem ateşini tutuşturmaya sebep olan "vekûd"ün insanlar ve ibadet edilen heykeller olduğu beyan ediliyor. Yani "Ey putperestler, taptıklarınızla birlikte yanacaksınız." manasına vurgu yapılıyor. Burada cehennemin bir yönüne vurgu yapmaktadır. Ayette yakıtın sadece taşlardan ibaret olduğu ifade edilmiyor.

Bakara suresinin 24. ayetinde yakıtın ne olduğundan ziyade, insanın cezalandırmasının yaptığı amelle bağlantılı oluşuna işaret edilmektedir. Puta tapan, bu amelinin cezası olarak putun ham maddesi olan taşlarla birlikte yanacaktır.

Tebbet suresindeki ayette de odun taşıyıcısından maksat, Ebu Leheb'in karısı Peygamberimiz (asm)'in geçtiği yollara dikenli çalılar taşıyıp attığı için, ayet onu yaptığı amel cinsinden ceza ile tehdit ediyor. "Siz nasıl yollara dikenli çalıları atıyorsanız, o attıklarınızla yanacaksınız." manasını vurguluyor. Odun taşıyıcısı olması bu açıdandır. 

İlave bilgi için tıklayınız:

“Cinleri ve insanları cehenneme dolduracağız'' ayeti ile ''Yakıtı taşlar ve insanlar olan cehennem ateşinden sakınınız'.' ayetini nasıl yorumlamalıyız?

"... Yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden sakınınız." (Bakara, 2/24) ayetinde neden odun değil taşlar deniyor?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun