Cehennem ateşi hadiste bildirilenden daha sıcak olmalı değil mi?
- Bazı hadislerde cehennemin sıcaklığı bizim ateşimizden yetmiş kat daha sıcak olduğu ifade edilmektedir.
- Cehennemin ateşi daha sıcak olmalı değil mi?
Değerli kardeşimiz,
Hz. Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm):
"Yaktığınız ateş var ya, bu cehennem ateşinin yetmiş cüzünden bir cüzdür!" buyurmuştu.
(Yanındakiler): "Zaten bu ateş, vallahi (asileri cezalandırmaya ahirette) yeterliydi." dediler. Aleyhissalâtu vesselâm:
"Cehennem ateşi öbürüne altmış dokuz kat üstün kılındı. Her bir katın harareti, bunun mislindedir." [Buhârî, Bed'ü'l-Halk 10; Müslim, Cennet 29, (2843); Muvatta, Cehennem 1, (2, 994); Tirmizî, Cehennem 7, (2592).]
AÇIKLAMA:
Bu hadiste ahiretteki cehennem ateşinin, derece ve şiddet itibariyle, dünyadaki ateşin yetmiş katı olduğu ifade edilmektedir. Ashab, kâfir ve asileri cezalandırmak için dünyadaki ateşin de yeterli olacağını söylemesi üzerine, Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm), Allah'ın azabının ne kadar şiddetli olduğunu belirtmek üzere te'kiden, cehennem ateşinin dünyadaki ateşe nisbetle altmış dokuz kat olduğunu, her bir katın aynen dünyadakine eşit bir şiddete sahip bulunduğunu beyan ediyor.
Allah'ın azabının şiddeti, ayet ve hadislerde tekrarla nazara verilmiş ve bunun "ateş"le olacağı ifade edilmiştir. Mesela;
"...Onlar ateşe karşı ne de sabırlıdırlar!" (Bakara, 2/175)
"...Öyle bir ateşten sakının ki, onun yakıtı insanlarla taştır." (Bakara, 2/24) buyrulmuştur.
Öyleyse, dünya ateşini, Cenab-ı Hak, ahiretteki ateşin şiddetini haber vermek üzere onun yetmiş cüz'ünden bir cüz olarak halketmiş olmaktadır.
Şarihler, hadisteki maksadlardan birinin Allah'tan sadır olan azabın, kullardan, zalim insanlardan sadır olmakta bulunan azabtan çok daha şiddetli olacağına dikkat çekmek olduğunu belirtirler.
Hadislerde geçen yetmiş kat ifadesinin bir manası da ateşin şiddetini ifade etmek içindir. Cehennem yedi tabakadır. Birinci tabaka en hafiftir. Fakat dünyâ ateşinden yetmiş kat daha şiddetlidir. Adı “cehennem”dir. Burada Müslümanlardan bir kısmı yanıp, günahlarından temizleneceklerdir.
Bu hadis de "Allah'tan korkulmaz, Allah sevilir." diyenlerin, bu çeşit sözleriyle dinî bir hakikatı ortaya koymayıp keyfî bir muğalata (demagoji) yaptıklarını ortaya koymaktadır. Evet Rabbimizi, rahmetiyle severken, celalinden, azabından ve adaletinden de korkarız; kulluk edebi bunu gerektirir. Kur'an ve hadis de bunu ders verir. "Allah'tan korkulmaz..." sözü küfrün değilse cehlin eseridir, dinde delili, dayanağı yoktur. (Kütüb-i Sitte, Prof. Dr. İbrahim Canan)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Şeytan, ateşten yaratıldığı halde cehennemde nasıl yanacaktır?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hadis-i şeriflerde ve bazı metafizik konularda, SEMUM diye bir varlıktan söz ediliyor. Bu konuda geniş bilgi verirmisiniz?
- Kıyametten sonra mevsimler ortadan kalkmayacak mıdır?
- "... Yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden sakınınız." (Bakara, 2/24) ayetinde neden odun değil taşlar deniyor?
- Cennet ve cehennemle ilgili hadisler nelerdir?
- Cehennemde ölüm var mıdır?
- Namaz, dünya sıcaklığını azaltır mı?
- Gümüş ve altın kaplardan yemek yenip su içilir mi, abdest alınır mı? Hani şu gümüş kaptan bir şey içen kişi yok mu? Muhakkak o kişi karnına cehennem ateşini (çurp çurp diye) içerek gönderir." (Buhari-No:1904) Bu hadisi nasıl anlamalıyız?
- "Güneşin sıcağının artması, cehennemin hararetinin artmasındandır." diye bir hadis var mıdır?
- "Hicaz bölgesinden bir ateş çıkmadıkça kıyamet kopmaz. Bu ateş Busra'daki develerin boyunlarını aydınlatacaktır." Bu hadisin açıklamasını yapar mısınız?
- "Yakıtı insanlar ve taş olan ateşten sakının; o inkarcılar için hazırlanmıştır." (Bakara, 2/24) ayeti açıklar mısınız?