Hadis-i şeriflerde ve bazı metafizik konularda, SEMUM diye bir varlıktan söz ediliyor. Bu konuda geniş bilgi verirmisiniz?

Tarih: 30.11.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Semum, bir tür ateştir.

"Andolsun ki biz, insanı pişmemiş çamurdan, kokuşmuş cıvık balçıktan yarattık. Cân'nı da (insandan) daha önce semûm ateşinden yarattık."(Hicr, 26-27) 

Ayetten anlaşıldığı gibi Cân (cinler), insanoğlundan önce yaratılmıştır. İnsanın yaratılışının, kainatın yaratılışında son halka olduğu düşünülürse, Cân (cinler) sondan bir önceki halka olarak yaratılmıştır.

Ayetteki "semûm ateşi" hususunda, bazıları, "Bu, ateşin alevidir." demişler; bazıları da "O, öldürücü derecede sıcak olan sam rüzgarıdır." demişlerdir. Önceki ayetin de yardımı ile, ibareden anlaşılan bunun bir çeşit ateş olduğudur. Fakat, bedenin gözeneklerine, yani derideki o küçücük deliklere nüfuz edip, içine işlediği için buna, "semûm" ismi verilmiştir. İnsanın içine işleyen rüzgara da bu yüzden "sam rüzgarı" denmiştir.

Bir rivayette, "Semûm, dumansız ateştir. Yıldızlar da bu ateşten yaratılır." denmiştirki, bu, "semum ateşi" ile geçen ayetteki "ateşin mârici"nin aynı olduğunu gösterir. Buna göre aynı şeyi anlatan bu kelimelerden biri, o ateşin yalın, saf ve dumansız bir ateş olduğunu, diğeri de yakıcı ve kavurucu olduğunu anlatmış olur.

Âlûsî "semum ateşi"ni, "fevkalade hararetli ateş" diye tefsir ederken buna işaret etmektedir.

Bazı hadislerde Cân'nın yaratıldığı ateşin, bildiğimiz ateşlerden çok daha sıcak olduğu bildirilmektedir. Ebu Davud et-Tayalisî'nin İbn Mes'ud(r.a.)'dan naklettiği bir hadise göre, "Bu (dünyada gördüğümüz) ateşler, Cân'nın yaratıldığı ateşten yetmiş kat daha hafiftir."

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun