Çarşamba günü dua-tövbe kabul edilir mi?
- İnternette her çarşamba duaların kabul olduğu saat ikindi namazına yarım saat kaladır. Kişi abdest alıp hacet namazı kılıp dua ederse duaları kabul olur deniyor. Bu konuda beni aydınlatır mısınız?
- Her çarşamba ikindi namazına 30 dakika kala 2 rekat hacet namazı kılıp dua etmek doğru mu?
Değerli kardeşimiz,
Çarşamba günü yapılan ve kabul edilen dua ile ilgili rivayet şöyledir:
Hz. Cabir bin Abdullah radıyallahu anh şöyle demiştir:
“Resulullah (asm) Hendek Harbi’nin yapıldığı yerdeki Fetih Mescidinde üç defa dua ettiler. Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri. Çarşamba günü iki namaz arasında duasına icabet edildi. Hissettikleri sevinç yüzlerinden anlaşılıyordu.
Ben de ne zaman mühim ve zor bir işle karşılaşsam, Efendimizin dua ettikleri o vakti gözlerim. O vakitte dua eder ve duama icabet edildiğini görürüm.” (Ahmed, Müsned, III, 332; Buhârî, el-Edebü’l-müfred, no: 704; Beyhakî, Şuab, III, 397.)
Fetih Mescidi, Fetih suresi veya “Eğer fetih istiyorsanız işte fetih geldi.” (bk. Enfâl 8/19) mealindeki ayet burada nazil olduğu için mescide bu adın verildiği nakledilmektedir.
Ancak genellikle kabul edilen rivayet, Hendek Gazvesi sırasında Hz. Peygamber aleyhissalatü vesselamın mescidin bulunduğu yerde Medine’yi muhasara eden düşmanların yenilmesi için dua ettiği ve bundan dolayı mescide bu adın verildiği şeklindedir.
Medine'nin müşrikler tarafından kuşatıldığı Hendek Savaşı sırasında Hz. Peygamber (asm) bu mescidde düşmanların helak ve perişan olmaları için Allah'a dua etmiş ve duası kabul olunarak gece şiddetli bir rüzgârın esmesiyle çadırlar darmadağın olmuş, ateşleri sönmüş, toprak ve kum fırtınası üzerlerine çökmüş ve böylece perişan bir hâlde düşman o gece kaçarak geri dönmüştü.
Hadiste geçen “iki namaz arasında” ifadesinden kasıt öğle ile ikindi arasıdır. Öğle namazı kılındıktan sonra henüz ikindi vakti girmeden öncedir.(Vakıdî, el-Megazi, II, 488; İbn Sa‘d, et-Tabakât, II, 73.)
Hz. Peygamber’in (asm) savaşı Müslümanların kazanması yönündeki ifadeleri dua, müşriklerin yenilgiye uğrayıp geri çekilmesi için söylediği sözler ise beddua olarak yorumlanması daha uygun olur. Nitekim İbn Şebbe, Hz. Peygamber’in Hendek Gazvesi sırasında ettiği bir duanın metnini şöyle detaylandırır:
“Ey kitabı indiren ve bulutları yaratan Allah’ım! Onları hezimete uğrat ve bizi muzaffer eyle.” (İbn Şebbe, Târîh, I, 43; Semhûdî, Vefâ, III, 184.)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Duanın kabul olduğu özel vakitler var mı?
- Duanın manası ve hikmeti nedir?
- Duadaki ince sır nedir? Her dua kabul olur mu?
- İbadetlere vadedilen netice ve sevaplara kavuşmanın şartları ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- TEBÜK SEFERİ
- BEDDUA
- Peygamberimiz beddua etmiş midir?
- Hendek savaşında kaç sahabi şehit olmuştu?
- Esirleri ödürmek helal midir? Bir kişi esir diyerek bir Müslümanı öldürebilir mi?
- Ebû Süfyân bin Harb (r.a.)
- Çarşamba gününün olumsuzluğuna ve uğursuzluğuna, eski kavimlerin çarşamba günü helak olduğuna ilişkin bir hüküm var mıdır?
- Beni Kurayza'da suçsuz erkek çocukların katledildiği doğru mu?
- Allah yolunda cihad edenin duası kabul olur mu?
- Asr-ı saadet'te, çalışma ve ticaret hayatında kadınların rolü hakkında bilgi verir misiniz?