Buluntu (bulunan) parayı ne yapmak gerekir?
Değerli kardeşimiz,
Yolda veya herhangi bir yerde bulunan para ve diğer kıymetli şeyler ya alınmaz geçilir ya alınıp muhafaza edilerek sahibi aranır. Alınmadan gidilirse hiçbir şey lâzım gelmez. O takdirde hiçbir mesuliyet ve korku yoktur. Ama alınıp da sahibine verilecekse yapılacak işler vardır. Şöyle sıralamak mümkün olur:
- Bulunan şey, bulunduğu yerden uzaklaştırılmadan şahidlendirilir: “Ben şu kadar parayı, yahut şu değerde bir şeyi buldum. Sahibini aramak niyetiyle de aldım. İsmim, evim, adresim şudur, gelsin alsın, sizler şahid olun.” denir ve bir sene kadar bu para ve mal ilân edilir. Bu müddet zarfında sahibi çıkarsa verilir. Çıkmazsa sahibi adına bir hayır yerine yahut da müstehak bir fakire şahit tutularak hibe edilir.
- Şayet muhafaza esnasında bu mal zayi olur, çaldırılırsa bakılır, zayi oluş, alâkasızlıktan mı? Yoksa kendi malı gibi muhafaza ettiği hâlde vaki olan bir kazadan mı? Kendi malı gibi muhafaza titizliği gösterdiği hâlde uğradığı ziyandansa ödetilmez. Eğer buluntu mal diye ilgisizliktense ödetilir. Ödemezse sahibine borçlu kalır.
Bu sorumluluğu bakımından bulunulan mal kolay kolay alınmamalı, alınacaksa sonundaki bu mesuliyet ve mükellefiyetler iyi düşünülerek alınıp, gerekleri yerine getirilmelidir.
Basit buluntular bekletmeyi icabettirmezse de bir değer sayılan buluntular bir sene kadar bekletilir, ilân yapılır, sonra bir fakire veya hayır kurumuna hibe edilir.
Not: Günümüzde, buluntu mallarla ilgili yapılacak şey, bunları polis veya zabıta gibi devletin ilgili kurumlarına teslim etmektir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- MEVHÛB
- HUMUS
- Zekat vermenin şartları nelerdir?
- Allah Peygamberin evine misafir gitmesin mi diyor?
- Cehennem kâfirler için neden ebedidir?
- Zekât kimlere verilir; zekât verilecek yerler nerelerdir?
- İnanmayanlara Allah'ın varlığını nasıl anlatabiliriz?
- MESRÛK (Çalıntı mal)
- Hz. Muhammed'in güzel ahlakıyla ilgili bilgi alabilir miyim?
- ŞİRKET
Yorumlar
yorumlarınız ve bilgilendirdiğiniz teşekkür ederim.
anlatılanlar güzel ancak bu açıklama biraz yetersiz kalmış günümüzde bence. Çükü yolda yururken mesela taksimde caddede buldugunuz bir paranin sahibini arastirma ve ilan imkaniniz olmaz. bir baskasınin bulup da sorumsuzca harcamasi ve gunaha girmemesi icin bana kalirsa bu sekilde sahibinin bulunmasina imkan olamayacak bir para alinir alinmaz sahibi adina sadaka olarak bir muhtaca goturulup verilmeli ya da camiye bagislanmalidir. miktar az ise cami cikisindaki fukaraya da verilebilir. ya da direkt olarak camiye aciklama yapilarak bu sekilde buldum ve sahibi adina hibe ediyorum denilebilir. bu konuydaki gorusumuz isabetli midir?
Evet yaklaşımınız yanlış değildir. Ancak:
Bidiğiniz gibi bulunan mal bir başkasınındır ve bulan kimse onu emanet olarak almış demektir. Bir zaman sonra sahibinin ortaya çıkma ihtimaline göre hareket etmek gerekir. Zaten az bir miktar ise ya da bozulacak şeylerden ise bekletmeye gerek kalmayacağı ifade edilmişti. Eğer bir kıymet ve değer ifade ediyorsa bunu bir müddet bekletmenin daha iyi olacağı söylenmiştir.
Ayrıca bir müddet sonra sahibi ortaya çıkar ve malın ona ait olduğu anlaşılırsa bekletmeden hibe eden kimsenin onu sahibine ödemesi gerekir. Bu açıdan yukarıda verilen kurallara göre hareket etmenin daha hayırlı ve daha faydalı olacağını düşünüyoruz.