Avrupalılara göre çocuk mu önemli, köpek mi ? ...

İngiltere'de ülke çapında bir araştırma yapıldı... Araştırmanın neticeleri, evli çiftler arasında şok tesiri yaptı. Psikologlar, psikiyatrisler ve doktorlar tarafından yapılan bu araştırma neticesinde, evli her 100 kişiden 60'ının beslediği kedi, köpek, balık ve kuş gibi ev hayvanını, karısı veya kocasından daha çok sevdiği anlaşıldı. Bu insanların, hayvanlarına, eşlerinden daha fazla ilgi gösterdikleri de araştırmayla tesbit edildi.

İnsanlardan mânevi duygular, aile kudsiyeti, sadakat ve vefa gibi üstün hisler koparılıp atılınca, onlardan doğan boşluk hayvan sevgisi ile doldurulmak isteniyor. Her biri bir tür kadar kıymetli olan ve ahsen-i takvimde yaratılan insan, mukaddesattan soyulunca dört ayaklılardan da hakir duruma düşüveriyor...

Arkadaşımız Üzeyir Lokman Çaycı'nın Paris'ten bildirdiklerine göre, köpekler için berberler, özel mezarlıklar, şampuanlar, losyonlar, parfümler, kremler var... Gazete ve mecmualarda köpeklerin sağlık sigortalarının yapılması üzerine yazılar yazılıyor. "Dört ayaklılar kulüpleri" kuruluyor. Köpeklerin cenazeleri özel ambulanslarla yüksek ücretlerle yaptırılmış mezarlara taşınıyor ve sonra ziyaretler de hiç ihmal edilmiyor. "Dört ayaklılar kulübü"ne üye olan köpeklerin sahiplerine ayrıca üye kartları veriliyor. Kulüpler köpeklerin eğitimini ve haklarını savunmayı üzerlerine alıyorlar. Kulüplere kaydolan köpeklerin uçak masrafları da kayıtlı oldukları kulübe ait. Köpeklerin elbiseleri de oldukça pahalı... 1000 Frangı bulanları var. Kışlık ve yazlıklar bilhassa köpek berberlerinde satışa sunuluyor. Ayrıca köpekler için Tatil kulüpleri de var. Yerleşme bölgelerinden 2 km'den 40 km'ye kadar uzaklıkta bulunan bu kulüplerin haricinde Köpek Eğitim Merkezleri de az değil. Köpekler için pekçok dergi de çıkıyor. Meselâ Belçika'da yayınlanan WOEF-WOUF isimli dergilerin yıllık abone ücreti 950 Frank...

Usa Today gazetesinin "İSTATİSTİKLERE BAKIŞ, MİLLETİ YÖNLENDİRİR" adlı köşesinde "DÜŞÜNÜLECEK ŞEY" başlığı altında ABD'de köpeklerin yiyeceğine harcanan paranın, insan yavrusu bebeklere harcanandan daha fazla olduğu bildirildi.

Bilhassa köpeklerin ön plana çıkmasında bana göre, Batı'da sadakat ve vefa hislerinin insanlar arasında yok denecek kadar azalmasının rolü büyük. Çünkü köpek, "köpek gibi sadık" dedirtecek kadar darb-ı mesellere geçmiştir. İnsanların kalbinden kudsi duygular silinip "dört ayaklılardan da aşağı" damgası alınlarına vurulunca, köpeklerin kıymetinin artması mecburi istikamet olmuştur. Bu münasebetle Efendimiz'in (A.S.) bir Hadis-i Şerifini de hatırlayalım:


"Kıyamet yaklaştığında, bir kimsenin KÖPEK YAVRUSUNU yetiştirmesi, kendi çocuğunu yetiştirmekten daha cazip gelir."
(Hz. Ebû Zerr, Tabarânî, Tahâvî)


Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun