Kabir hayatı nasıl olacak?
- Bizler öldükten sonra, kabir hayatı nasıl olacak ve bizler kabirde nelerle karşılaşacağız?
Değerli kardeşimiz,
Uykuyla hislerimiz bu dünya ile ilgilerini keser kesmez, rüya âleminde ayrı şeyler gördüğümüz, farklı konuşmalar dinlediğimiz ,.., gibi, ölümle bedenden ayrılan ruhumuz, kabir âlemi dediğimiz bir yeni âlemle tanışır. Ölüm anında Azrail aleyhisselamı gören insan, bu yeni âlemde sorgu melekleriyle karşılaşılır. Müminin güzel amelleri sevgili birer arkadaş gibi onunla bu yeni hayatta birlikte olurlar.
Kabir hayatı, dünya hayatıyla ahiret arasında bir köprüdür. Bu yüzden bu hayata berzah hayatı da denilir. Bu âlem her insan için farklı bir şekilde kendini gösterir. Şehitler bu hayatı öldüklerini bilmez bir halde geçirirken, ilim tahsili üzere ölenler bu âlemde de ilme devam ederler. İnançsızlar için ise bu âlem cehennem azabının ilk numunelerinin tattırıldığı bir azap ülkesidir.
Ölüm, ruhun bedenden ayrılmasıdır; yaşadığımız âlemden kabir âlemine yolculuktur. Ruh, Azrail Aleyhisselam vasıtasıyla "berzah âlemi"ne götürülür. Bu âlemde göreceğimiz ilk melek Azrail'dir. O, en kıymetli cevherimiz olan ruhumuzu gönül rahatlığıyla teslim edebileceğimiz güvenilir bir emanetçidir. Ölüm anında, ruh, beden hapsinden kurtulur; fakat bütün bütün çıplak kalmaz. Çünkü "misali bir cesetle" başka bir tabirle "latif bir gılaf" ile kuşatılmıştır.
Dünyada kaldığı sürece bedene bağlı olan ruh, ölüm sebebiyle bir derece serbest kalır. Bedendeyken görmek için göze, işitmek için kulağa, düşünmek için beyne muhtaçken, artık bu aletlerin varlığına gerek duymadan görür, işitir, düşünür ve bilir. Rüyada olduğu gibi…
Berzah, "geçit" demektir ve berzah âlemi, dünya ile ahiret arasında bulunan bir "bekleme salonu"dur. Ruhlar, orada kıyameti ve dirilişi beklerler. "Münker ve nekir taifesinden" olan sorgu melekleriyle karşılaşma, ilk mahkeme, ilk ceza ve ilk mükafat burada gerçekleşir.
Berzah, başka bir tabirle kabir hayatı, hadisin ifadesiyle, "Ya cennet bahçelerinden bir bahçe" veya "cehennem çukurlarından bir çukurdur." Ancak, burada azabın veya lezzetin muhatabı, cisimden mahrum kalan ruhtur. Kabir hayatından sonra, "mahşer"de, yeniden yaratılan bedenine döner, dünyada yaptıkları için o "büyük mahkeme"de hesap verir. Sonrası, ebedi cennet veya cehennemdir. Bu menzillerde lezzet de elem de hem cisimle hem de ruhla tadılır; dünyada olduğu gibi.
Kabir hayatını yeniden diriliş takip edecektir. Ruh zaten ölmediğinden diriliş beden için söz konusudur. Ba’s (diriliş) ile ruhlar yeni bedenlerine kavuşurlar ve hesaba çekilmek üzere mahşer meydanına çıkarlar. Orada vakfe denilen bir süre kalındıktan sonra mizan safhasına geçilir. İman ile ölen ve bu mizanda sevapları günahlarından ağır gelenler ebedi saadet menzili olan cennete sevk edilirler. Küfür üzere ölenler Allah’ın azap diyarı alan cehenneme giderler. Günahları sevaplarından daha ağır gelen müminler de bu günahlarının temizlenmesi o dehşetli cehennem azabını tadarlar. Daha sonra onlar da cennete ulaşırlar.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Ölen kimse dünyayla irtibat kurabilir mi; mezarına gelenleri görebilir mi?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah, insanları ve cinleri kendi büyüklüğünü görmek için mi yarattı?
- Ölümden sonra insan hangi safhalardan geçecek? Sorgu sual, kabir hayatı, mahşer meydanı, hesap günü hakkında bilgi verir misiniz?
- Kabirde imtihan anındaki fitne nedir?
- Mevlana'nın, "Topraktım ot oldum, kuş oldum, insan oldum, sonra da ışık olacağım." sözü nasıl anlaşılmalıdır? Bu sözü Reenkarnasyon olarak yorumlayanlara nasıl bir cevap vermeliyiz?
- Bir tabiî afette ölenlerin hepsinin eceli birden mi gelmiştir?
- Hadis-i Şeriflerde Genel Olarak Ahiret Hayatı Hakkında Hangi Konular İşlenmiştir?
- "İnsanlara akıl seviyelerine, istidat ve durumlarına göre hitap edin." hadisinden hareketle, muhatabın seviyesine göre konuşmanın ölçüsü nedir?
- Ölüler, öbür dünyada bizim konuştuklarımızı her nerde olursak olalım duyarlar mı?
- Dilekçem: Vicdanımdaki Ürperti, Pişmanlık Tövbedir
- Cenaze defnedildikten sonra kabri başında durmak ve dua etmek sünnet midir?
Yorumlar
Yukarıda sorulan sorunun cevabı beni endişelendirdi...
Benim merak ettiğim bir soru var.Filistin gibi müslüman ülkelere zulüm yapılırken bütün müslümanların birleşip zulüm yapanlara karşı savaşmaları gerekmez mi ?
çok haklısınız
isabetli bir cevap....