Biriktirdiğimiz parayı, aile ihtiyacına mı harcayalım, bir yatırıma ortak mı olalım?
- Biriktirdiğimiz parayı, aile ihtiyacı için kullanmak ile bir yatırıma ortak olma konusunda tereddüt yaşarsak, Peygamberimiz (asv)'in bu konudaki tavsiyelerini yazar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
- Öncelikle böyle tereddüt ettiğimiz konularda, uzman ve ehil kimselerle istişare etmek ve kesin karar verilemezse, sünnet olan istihare yapmak esastır. O konuda rüya görmek, sonradan çıkma bir gelenektir. Asıl olan, istihareden sonra kişinin kalbinin yatıştığı ve meylettiği tarafa yönelmesi, ona göre hareket etmesidir.
- İkincisi, aile ihtiyacı dediğiniz şey, gerçekten bir ihtiyaç mıdır? Çünkü eskiden bir ev her şeye yetiyordu. Bununla beraber, gerçekten bu günkü yaşantı tarzında, ruhun sıkılması ve başka uygun bir yerde istirahat etmeye ihtiyaç duyması da bir realite gibi görünmektedir.
- Üçüncü olarak şunu diyebiliriz ki, şayet ticaret edip hem Allah yolunda harcamayı ve hem de çoluk çocuğunuzun ve yakınlarınızın geçimini temin etmeyi gaye ediniyorsanız; ticaretle bir taşla iki kuşu vurmuş olacaksınız. Yok eğer ailenin gerçekten hafta sonları tatil yerine ihtiyaç duyuyor ve özellikle -aksi durumda- aile içi huzursuzluğa sebebiyet verecekse, zaman, zaman misafirleri de almayı niyet edip evi tercih edebilirisiniz.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Biriktirdiğimiz parayı aile ihtiyacı için kullanmak ile bir yatırıma ortak olma konusunda tereddüt yaşarsak peygamberimizin bu konudaki tavsiyelerini yazar mısınız?
- Sofestailere, kainatı ve kendilerini yok sayanlara nasıl cevab verilmeli?
- TOKİ garantörlüğünde başlatılan Gayrimenkul Sertifikası modeli helal mi?
- Pazartesi, salı, çarşamba gibi haftanın her gününe özel nafile namazlar sahih midir?
- Zekat
- Çocuklara ve gençlere Allah'ı nasıl anlatalım?
- II- Toplum Açısından Zekâtın Önemi:
- Müminin kalbine atılan ölümü sevmemek, "vehen" duygusu nasıl anlaşılmalıdır?
- Servet dağılımındaki adaletsizliğe İslami ölçüler nelerdir?
- "Öyle bir zaman gelecek ki, aile reisinin felaketini, hanımı ve çocukları hazırlayacaktır." diye bir hadis var mıdır?