Bir kimse, elini hamile hatununun karnına koyup bu duayı okursa çocuk oğlan olur, hadisi sahih mi?

Tarih: 17.03.2019 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

​“Mürşid-i Müteehhilîn'de şöyle denir: “Resul aleyhisselâm buyurdu ki: Bir kimse, elini hâmile hâtûnunun karnına koyup bu duayı okursa çocuk oğlan olur…” bu hadis/dua sahih midir?
- Eğer sahihse, günümüzde biliyoruz ki bebeğin cinsiyeti ana rahmine ilk düştüğünde belli oluyor ve bir daha da değişmesi sebepler açısından mümkün değildir. Bu açıdan mezkur hadis/duayı nasıl anlamalıyız?
- İlgili bilgi şöyledir:
- Kadın, hâmile kaldıktan sonra ilerde doğacak çocuğun kız veya oğlan, iyi veya kötü olmasına müessir bir kısım tedbîrler derpîş edilmektedir. Bu cümleden olarak Mürşid-i Müteehhilîn'de şöyle denir:
“Resul aleyhisselâm buyurdu ki: Bir kimse, elini hâmile hâtûnunun karnına koyup bu duayı okursa çocuk oğlan olur:
“Bismillah El Ehad, Es Samed, Ellezi lem yelid velem yuled Allahumme inni semmeytü mâ fî hezel batni Muhammeden”
Manası: «Doğmamış doğurmamış, Ahad ve Samed olan Allah'ın adıyla, Yâ Rabbi! Ben bu anne karnında bulunan çocuğu Muhammed diye tesmiye ettim.» (İzniki, Mehmed İbnu Kutbi'd-Din (v. 621), Mürşid-i Müteehhilin, İstanbul. 1273, t. 58)
- Bu mânâda bir rivayet Şiî kaynaklarından el-Kâfi'de de gelir. Ancak burada şu sekli de yer alır: «(...) eğer çocuğu Muhammed ve Ali diye isimlendirmeye niyet ederse erkek olur» (6,11)

Cevap

Değerli kardeşimiz,

“Bir kimse, elini hâmile hâtûnunun karnına koyup bu duayı okursa çocuk oğlan olur.” şeklindeki hadis rivayetini, sorudaki kaynakların dışında sahih bir kaynakta bulamadık. Arapça İnternet sitelerinde de bazı Şialar tarafından verilen bu konudaki değişik dualar hakkında da başka kaynaklar bulamadık.

- Fakat bu sitelerde söz konusu rivayetin ve duanın sünnette sağlam bir kaynağının olmadığını söyleyen alimler de vardır.

- Bu kitap bir hadis kaynağı değildir. Bu sebeple bu gibi önemli konularda referans olacak bir kaynak da kabul edilemez.

- Bununla beraber, Arap sitelerinde bu menkıbeye yer verilirken, bir hadis rivayeti olarak değil, “tecrübe ile sabit...” şeklinde söz konusu edilmiştir.

- Hülasa, böyle bir dua ile bazı kimselere erkek çocuk da doğmuş olabilir. Ancak, duayı kabul eden Allah’tır. Yüz duadan bir tanesini kabul 99 tanesini reddedebilir. Dolayısıyla, bu gibi duaları, neticesi kesin imiş gibi ilan etmek hiç de isabetli değildir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun