Bir kadının kayınbabası ile yalnız kalması caiz mi? Kayınvalidem vefat etmiş; kayınbabam yalnız yaşıyor ve içki içen bir insan. Eşimin kardeşleri de babamızdan ayrı yaşıyor. Ben yalnız gitmeye biraz çekiniyorum.
Cevap
Değerli kardeşimiz,
Kişinin kayınbabası öz babası gibidir. Bu bakımdan gelinin kayınbabası ile yalnız kalması ve onun hizmetinde bulunması caizdir.
Nur sûresi 31. âyette geçen "kocalarının babaları" ifadesi ile Nisa sûresinde geçen "hanımlarınızın anneleri" ifadeleri, bu meselenin aslını teşkil ediyor. Yani bir hanım için kayınpederi, bir erkek için de kayınvalidesi gerçek baba ve annesi gibidir, aralarında ebedî mahremiyet vardır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Yazar:
Kategori:
Yorum yapmak için giriş yapın
veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- Bir kadının kayınbabası, bir erkeğin kayınvalidesi ile yalnız kalması caiz mi?
- Tesettürlü bayan, kayınpederinin yanında başı açık ve kısa kollu kıyafetle bulunabilir mi?
- Kadının kocası ölse veya kocasından boşansa, kayınbabasının mahremiyeti ne olur?
- Damatın kayınvalidesinin elini öpmesinde bir mahzur (sakınca) var mı? Gelinin saçı kayınpederin yanında açık olabilir mi?
- Damatın kayınvalidesinin elini öpmesinde bir mahzur (sakınca) var mı?
- Kayınpeder gelin, kayınvalide damat münasebeti nasıl olmalı?
- Damadın, kayınvalidesinin saçını açık görmesi caiz midir?
- Kadının mahremleri, yani kadın için mahrem sayılan ve sayılmayan erkekler kimlerdir? Amca ve dayı mahrem midir?
- Kur'an'da Peygamberimiz (asv)'in babaları uyarılmamış bir topluluğa gönderildiği belirtiliyor. Halbuki her ümmete uyarıcı gönderildiğini bildiren ayet de vardır?
- Müslüman olmayan kadınlar, Müslüman bir kadın için erkek hükmünde midir? Müslüman bir kadının Müslüman olmayan bir kadına karşı mahremiyeti ve avret durumu nedir?