Besmelesiz abdest olmaz mı?
Bu hadisi nasıl anlamalıyız? Ebû Sufyân b. Huveytib (r.a.), ninesinden o da babasından bize bildirdiğine göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.)'den işittim buyurdular ki: "Abdest'e başlarken besmele çekmeyen kimsenin abdesti yoktur." (Ibn Mâce, Tahara: 29; Nesâî, Tahara: 41)
Değerli kardeşimiz,
İlgili hadis şöyledir:
“Abdeste başlarken besmele çekmeyenin abdesti yoktur.” (İbn Mâce, Tahâret 29; Nesâî, Tahâret 41)
Bu konuda alimler arasında ihtilaf vardır:
Hanefî, Mâlikî, Şâfiî mezhebine göre, abdestte Besmele sünnettir, terk edilirse abdest geçerlidir.
Hanbelî mezhebinde ise, Besmele vacip/farz kabul edilir. Bilerek terk edilirse abdest geçersiz olur. (Vehbe Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslâmî, 1/527; Avnu’l-Mabud, 1/121)
Hadis nasıl anlaşılmıştır?
Âlimler hadisi iki şekilde yorumlamıştır:
Zahiri anlam: “Besmele yoksa abdest de yoktur.” Bu görüş daha çok Hanbelîler tarafından benimsenmiştir.
Mecazî / kemal anlam: “Besmelesiz abdest tam ve faziletli değildir” Yani abdest sahih olur, ma eksik sevaplı olur. (Tuhfetü’l-Ahvezî, 1/94–96)
Hadisin sıhhati meselesi
Hadis âlimlerinin bir kısmı bu konuda gelen rivayetlerin çok güçlü (sahih) olmadığını, bu yüzden hükmün farziyet derecesine çıkarılamayacağını söylemiştir. Bu da cumhurun “sünnettir” görüşünü destekler.
Sonuç
Besmele çekmek çok önemli ve sünnettir, ancak cumhura göre, Besmelesiz abdest geçerlidir.
En ihtiyatlı yol ise, Abdeste besmele ile başlamaktır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Abdesti olmayanın namazı da yoktur. Üzerine besmele çekmeyenin abdesti yoktur, hadisinin sıhhati nedir?
- Gusül abdesti alırken, vücudumda kuru yer kaldığına dair çok vesvese geliyor?
- Peygamber Efendimiz gusül abdesti aldığında, ayrıca namaz abdesti alır mıydı?
- Peygamberimiz'in her namaz için ayrı abdest almasını ve "Her vakit için abdest almak sünnettir." sözünü açıklayabilir misiniz?
- ABDESTİN SÜNNETLERİ
- Teyemmümle namaz kılan kimse, vakit çıkmadan önce suyu bulacak olursa, namazını yeniden kılması gerekir mi?
- ABDEST
- Abdest azalarını şaşırıp üç defadan fazla yıkamanın bir sakıncası var mıdır?
- Namaz için abdest alınması emredildiği halde, neden her namaz için abdest almayız?
- Banyoda tuvalette abdest almak ve besmele çekmek, dua okumak caiz midir?