Başka bir elbise bulunmadığı takdirde, necis olan bir elbiseyle namaz kılmak caiz midir?
Değerli kardeşimiz,
Bu durumda, dörtte biri temiz olan bir elbiseyle namaz kılmak caizdir. Çünkü bu, çıplak bir vaziyette kılmaya tercih edilmiştir. Ama ya elbisenin tamamı ya da dörtte birinden az bir kısmının dışındaki bölümü necis olursa, o takdirde adam muhayyerdir: Dilerse çıplak vaziyette oturarak -rükû ve secdeleri baş işaretiyle yerine getirir- namaz kılar; dilerse o elbiseyle normal biçimde namazını eda eder. Ne var ki, bu şekilde, yani çıplak kılmaktansa necis elbiseyle kılması efdaldir. (El-Kâfî / Helvani.)
Dibağat edilmedik ölü hayvan derisinden başka örtünecek bir şey bulamayan kimsenin, bununla örtünüp namaz kılması caiz değildir. Bu durumda çıplak kalması gerekir. (Siracülvehhac - Fetâvâ-yi Hindiyye.)
Her birinde dirhem miktarından fazla necaset bulunan iki elbiseden dilediğini -eğer üzerindeki necaset dörtte birini kapsamıyorsa- giyinip namaz kılabilir. Çünkü dörtte birine ulaşmadığı takdirde ikisi arasında fark yoktur. Ama daha az necaset bulunanı tercih etmek müstehabdır. (Et-Tebyin - El-Hulâsa.)
Bunun aksine iki elbiseden birinin sadece dörtte biri, diğerinin bundan daha az kısmı temiz bulunuyorsa, dörtte biri temiz olanla namaz kılınır.
Bir ucunda necaset bulunan ve hemen giderilmesi mümkün olmayan elbisenin, temiz tarafıyla avret yerlerini örtmek mümkünse, öyle yapılarak namaz kılınır. Bunun aksi caiz değildir. Yani bu durumda çıplak namaz kılmasına cevaz verilmemiştir. Örtündüğü temiz tarafın hareketiyle necis tarafın hareket edip etmediğine bakılmaz. Çünkü zaruret vardır. (El-Muhit / Radıyüddin Serahsi.)
Namaz kılmak için mevcut iki elbisede bulunan necaset eşit durumda ise, herhangi biriyle namaz kılmak caizdir. Birinde az diğerinde çok ise, az olanı tercih edilir. (Bahr-i Raik / îbn Nüceym.)
(Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/210)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Başka bir elbise bulunmadığı takdirde, necis olan bir elbiseyle namaz kılmak caiz midir?
- Temiz olmayan bir elbise temiz olanların içerisine karışsa, hangisi olduğu da bilinmese hepsini mi yıkamak gerekir?
- Avret Yerleri Neresidir?
- Necis suların üzerimize sıçraması namaza mani midir, affedilen miktar ve oran ne kadardır?
- Namaz kılınan yerde hangi ölçüde necaset bulunursa namaza mani olur? Halı üzerindeki necaset tespit edilemiyorsa ne yapmak gerekir? Bir buçuk yaşında kızım var, daha henüz yürümüyor oturarak emekliyor. Oturarak emeklediğinden dolayı...
- İdrar sıçramaları namaza mani midir? Zamanımızda tuvaletlerimiz sert yapılardan oluştuğu için sıçrama ihtimali daha fazla oluyor. Bu konuda vesveseye kapıldığımın ve suyu da israf ettiğimin farkındayım. Sizden mümkünse sağlam çözüm önerileri bekliyorum.
- Banyoda namaz kılınabilir mi? Nerelerde namaz kılınmaz? Namaz kılınması mekruh olan yerler nerelerdir?
- Çıplak bir kişi namaz kılabilir mi?
- Necaset bulunan bir yerin üzerine seccade sererek namaz kılınır mı?
- Başka bir elbise bulunmadığı takdirde, necis olan bir elbiseyle namaz kılmak caiz midir?