"Bana Kur'an ile birlikte, onun bir benzeri de verilmiştir." hadisi ne demektir?
Değerli kardeşimiz,
Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:
"Şunu iyi biliniz ki bana Kur'an-ı Kerim ile birlikte onun bir benzeri de verilmiştir. Dikkatli olun koltuğuna kurulan tok bir adamın size: 'Sadece şu Kur'an lazımdır, onda bulduğunuz helali helal, haramı da haram kabul ediniz yeter.' diyeceği günler yakındır..." (Ebu Davud, Sünnet, 6, İmare 33; Tirmizi, İlim 10)
Bu hadis, "Kur'an bize yeter" diyerek Peygamber Efendimiz (asm)'in yaşantısını ve açıklamalarını yok sayanlara verilen bir ikaz ve uyarıdır. Bu durum, aynı zamanda bir mucizedir. Çünkü Peygamber Efendimiz (asm)'in haber verdiği gibi tarihte ve günümüzde bunu iddia edenler çıkmıştır.
Allah’ü Teala şöyle buyuruyor:
“... O (Resul) onlara iyiliği emreder, onları kötülükten nehyeder, onlara iyi ve temiz olan şeyleri helal, kötü ve pis olan şeyleri de haram kılar...” (A’raf, 7/157)
“...Allah’ın ve Rasülünün haram kıldığını haram saymayanlarla ...savaşın.” (Tevbe, 9/29)
Allah bu ve benzeri ayetlerde, Hz. Peygamber (asm)’e haram ve helal koyma yetkisi verdiğini açıkça belirtiyor. Özellikle ikinci ayette Allah Teala kendi ismi yanında Hz. Peygamber (asm)'ın da ismini zikretmesi, yapılacak bütün tevillerin yolunu kapatıyor. Şayet Allah’ın yasakladığı Peygamberin de yasaklamasına şart kılınsa, -haşa- Resul de beraber olarak yasaklarlarsa diye anlaşılsa bu manasız olur. Tersi olsa, Resul (asm)'ın yasakladığını Allah da sarahaten yasaklaması lazım dense, bu da anlamsız olur. Şu halde her ikisinin haram ve helal koyma yetkisiyle belirtilmesi daha ziyade Hz. Peygamberin (asm) görevine yönelik bir emirdir. Bu açıdan Hz. Peygamber (asm)'in bütün emir ve yasakları bu ayetin bir açılımı ve tayyibat olanları emretmesi, habais olanları da yasaklaması demektir.
Şimdi, Allah Teala, Hz. Peygamber (asm)’e en üst seviye olan haram ve helal koyma yetkisi verdiğine göre, onun (asm) bunun altındaki vacip, mekruh, adab gibi konularda öncelikle söz sahibi olduğunun açık göstergesidir.
İşte Peygamber Efendimiz (asm) “Bana Kur'an-ı Kerim ile birlikte onun bir benzeri de verilmiştir.” sözüyle kendisine verilen yetkiyi ve dindeki konumunu bildirmektedir.
Daha geniş bilgi için aşağıdaki konuları da tıklayınız:
- Sünnetin bağlayıcılığı, örnek alınması ve kaynağının vahiy olup olmadığı hakkında.
- Hadisleri Kur'an'a arz etmek hakkında.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- 1400 sene öncesinden hadisler nasıl geldi?
- "Karnı tok bir şekilde koltuğuna kurulmuş olan bazı kimselerin ‘Bize Kur’an yeter…' diyeceği zamanlar yakındır." hadisi sahih midir?
- Kuran’ın hadislere göre tevilinin olması yanlış olmaz mı?
- Hadisleri Kur'an'a arz etmek ne demektir? Peygamberimiz "Benden size gelen şeyi Allah'ın Kitabı'na arz edin. O'na uygunsa, ben söylemişimdir; şayet ona uygun değilse, ben söylememişimdir." demiş midir? Eğer dediyse, bunu nasıl anlamalıyız?
- Kur'an’da cezası belli olan bir şey, hadiste farklı şekilde geçiyorsa, Kur'an esas alınmaz mı?
- "Zor gelmeyeceğini bilseydim, gece namazını farz kılardım." hadisine göre farz kılma yetkisi içtihadi midir?
- Ben sadece Kur'an'ın helal saydığını helal kılarım, ne demektir?
- Haramlar belliyse, şüphelilerden sakınmak buna aykırı olmaz mı?
- Sünnetin bağlayıcılığı, örnek alınması ve kaynağının vahiy olup olmadığı konusunda bilgi verir misiniz?
- Sadece bismillah demek caiz midir?