Bakara suresi 233, Ahkaf suresi 15, Lokman suresi 14. ayetlerde çelişki var mı?
- Bakara 233 Ahkaf 15 Lokman 14’deki ayetlerde bebeğin toplam 30 ay emzirin yazıyor ve doğduktan sonra 2 sene yani 24 ay oluyor. Buna göre, 30-24 = 6 ay oluyor. Bu 6 ayda doğan bebekler yaşaması çok zor karaciğeri gelişmemiş makineye bağlı yaşamak zorundalar ve meme ememezler.
- Şimdi Peygamberimizin zamanında doğan 6 aylık bebekler nasıl yaşıyordu?
- Bu soru kafamı çok kurcalıyor yardım ederseniz sevinirim.
Değerli kardeşimiz,
“Emzirmeyi tamamlamak isteyenler için- anneler çocuklarını iki tam yıl emzirirler. Onların (annelerin) yiyeceği, giyeceği, örfe uygun olarak babaya aittir. Hiçbir kimseye gücünün üstünde bir yük ve sorumluluk teklif edilmez. -Hiçbir anne ve hiçbir baba çocuğu sebebiyle zarara uğratılmasın- (Baba ölmüşse) mirasçı da aynı şeyle sorumludur. Eğer (anne ve baba) kendi aralarında danışıp anlaşarak (iki yıl dolmadan) çocuğu sütten kesmek isterlerse, onlara günah yoktur. Eğer çocuklarınızı (bir sütanneye) emzirtmek isterseniz, örfe uygun olarak vereceğiniz ücreti güzelce ödediğiniz takdirde size bir günah yoktur. Allah’a karşı gelmekten sakının ve bilin ki, Allah, yapmakta olduklarınızı hakkıyla görendir.” (Bakara, 2/233)
“İnsana anne babasına iyi davranmayı emrettik. Annesi onu ne zahmetle karnında taşıdı ve ne zahmetle doğurdu! Onun (anne karnında) taşınması ve sütten kesilme süresi (toplam olarak) otuz aydır. Nihayet olgunluk çağına gelip, kırk yaşına varınca şöyle der: 'Bana ve anne babama verdiğin nimetlere şükretmemi, senin razı olacağın salih amel işlememi bana ilham et. Neslimi de salih kimseler yap. Şüphesiz ben sana döndüm. Muhakkak ki ben sana teslim olanlardanım.'” (Ahkaf, 46/15)
“İnsana da, anne babasına iyi davranmasını emrettik. Annesi, onu her gün biraz daha güçsüz düşerek karnında taşımıştır. Onun sütten kesilmesi de iki yıl içinde olur. (İşte onun için) insana şöyle emrettik: 'Bana ve anne babana şükret. Dönüş banadır.'” (Lokman, 31/14)
Bu ayetlerde görüldüğü üzere emzirmenin ideal müddeti iki yıl olmasıdır. Ancak bundan az da olabilir.
Hamilelik ve sütten kesilme müddetinin 30 ay olarak belirtilmesinde hamileliğin asgari müddetinin 6 ay olabileceğine işaret edilmiş oluyor. Aslında bu durum, yani 6 aylık doğum Asr-ı Saadette bilinen bir şey değildi. Çok nadir olarak görülmüştü ve herkes tarafından bilinmiyordu. Nitekim, rivayete göre Hz. Ömer evlendikten altı ay sonra çocuk dünyaya getiren kadın hakkında, bu çocuğun evlenmeden önceki zinanın neticesi olduğunu düşünerek, cezalandırılmasını istemiştir. Durumun farkına varan Hz. Ali, Ahkaf suresi, 15. ayeti okuyarak 6 aylık bir doğumun olabileceğine delil getirerek cezanın uygulanmasına engel olmuştur. (bk. Razi, Kurtubi, Şa’ravi ilgili ayetin tefsiri)
İbn Abbas Hazretleri de bu ayete dayanarak, 9 aylık bebeğin, 21 ay emzirilmesinin (9+21=30), 6 aylık bebeğin ise 24 ay emzirilmesinin (6+24=30) uygun olacağını belirtmiştir.
Sonuç olarak bu ayette o dönemdeki insanların bilmediği bir gerçeğe (ceninin 6 aylıkken doğabileceğine) işaret edildiğini, böylece böyle bir doğum yapan kadınların töhmetten kurtarıldığını söyleyebiliriz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bir çocuğu, iki yaşına kadar emzirmek zorunda mıyız?
- Çocuk kaç yaşında sütten kesilmelidir?
- Kadın hamile kalırsa, bebeği emzirmeye devam edebilir mi?
- Akrabaya yardım etmeyi emreden ayet (Nahl, 16/90) Müslüman olmayan akrabayı da kapsar mı?
- Bebeğin taşınması ve sütten kesilmesi hakkındaki ayetleri açıklar mısınız? (Ahkaf, 46/15 ve Lokman, 31/14)
- Bebeğin taşınması ve sütten kesilmesi hakkındaki ayetleri açıklar mısınız? (Ahkaf 15- Lokman 14)
- Ahkaf suresinin 15. ayetine göre kırk yaşına kadar kimsenin sorumlu olmadığı, işlediği günahlardan hesaba çekilmeyeceği iddiası doğru mudur?
- Sadece doğuran anne ise, neden süt emziren kadına da anne denilir?
- HAMİLE
- Annem kapanmama izin vermiyor, neler yapabilirim?