Aynı vakitte camiye getirilen birden fazla kadın ve erkeğin cenaze namazını imam nasıl kıldırır?

Tarih: 19.04.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kadın ve Erkek Cenazesi Birarada Hazır Olursa

Erkek, imamdan tarafa, kadın kıbleden tarafa konularak namaz­ları kılınır. Yani erkek tam imamın önüde bulundurulur. Kadın on­dan sonra konulur. Erkek çocukla kadın bir arada bulunursa, erkek çocuk imamın önüne, kadın da ondan sonra konulur.

Tabii bu ter­tip, musalla taşları müsait olduğu takdirde uygulanır. Musalla taş­ları bir sıra halinde tesbit edilmişse, o takdirde takdim te'hir diye bir husus söz konusu değildir. Ancak imam konulan cenazelerin na­mazlarını ayrı ayrı kıldıracak olursa, erkeklere öncelik tanır. (İlave bilgi için bk. Nasbu'r-Raye - Zeylaî, 2/266, 267.)

Birkaç Cenaze Birden Hazır Olursa

Bu durumda imam serbesttir; dilerse her birisi için ayrı namaz kılar, dilerse hepsi için bir niyet getirip bir namaz kılar. (Mi'racü'd-Diraye - İbn  Abidİn - Mecmau'l-Enhür - Şehzade Damad.)

Birden Fazla Cenazenin Musallaya Konuluşu

İmam bu hususta da serbesttir; dilerse hepsini yanyana bir sıra halinde koyar, dilerse ardarda koyar. Bir sıra halinde sıraladığı takdirde, en salih olan kişinin göğüs hizasında durup namaz kıldırır. An­cak ardarda koyduğunda, namazdaki tertibe riâyet eder. Yani önde erkekler, onun arkasında çocuklar, en geride ise kadınlar bulunur.

Cenazelerin hepsi erkek ise, en âlim ve yaşlı olanı öne konulur, diğerleri bilgi ve yaşlarına göre tertiplenir.

(bk. Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 2/72-75)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+

Yorumlar

Editör (hasanfidan)

Yedi yaş üst sınırdır. En geç yedi yaşından itibaren verilmelidir anlamında söylenmiştir. Yoksa Peygamberimizin hadislerinden anlaşılacağı üzere çocuk eğitimi erkeğin evleneceği kadının seçimine kadar varmaktadır.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
muhammedburak

\"İslam’da çocuklara YEDİ yaşından itibaren din, namaz, oruç ve diğer meseleler yavaş yavaş, onları sıkmadan ve onların anlayacağı bir dil ile öğretilmeye çalışılır. \" cümlesinde \'yedi yaşından itibaren\' kısmı yanlış anlaşılmaya müsait bir yaklaşımdır. Çünkü biliyoruz ki, çocuk zihinsel gelişiminin %80 e yakınını ilk 6 yaş sürecinde tamamlıyor. Ancak burada denilenden yola çıkarsak aile çocuğunun din eğitimine yedi yaşından itibaren başlamalıdır diyoruz. Oradaki ifadenin yanlış olduğunu belirtmek istedim.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun