Ayetler olduğu halde, kudsi hadislerin varid olmasında ne gibi bir hikmet vardır?
Değerli kardeşimiz,
Bilindiği gibi, Kutsî hadisler, manası vehiy olup lafzı Hz. Peygamber (asv) tarafından irad edilen hadislerdir.
Ezelî hikmet, vahy-i metlû olan Kur’an’ın 114 sure olmasını uygun görmüştür. Kur’an ise, konuları çok veciz bir şekilde anlatan bir kaynak kitaptır. Halbuki insanların çoğu, veciz ifadelerden layıkıyla anlamayabilir.
Binlerce tefsir ve –Kur’an’ın asıl tefsiri olan- hadislerin varlığı bunun kanıtıdır. Kur’an’ın açıklaması hükmünde olan hadislerin bir kısmı hem mana ham de lafız olarak Hz. Peygambere (asv) bırakılmıştır. Aslında “O kendi kafasından konuşmaz, onun konuştukları ancak ona vahiy edilen bir vahiydir.”(Necm, 53/3-4) mealindeki ayette işaret edildiği üzere, dinî konulardaki bu hadislerin özeti de vahiydir, fakat tafsilatı ve anlaşılması için getirilen temsiller ve ek açıklamalar ise Efendimize (asv) havale edilmiştir.
İnsanların büyük çoğunluğunu teşkil eden avam / halk kesimini burhan / delilden ziyade sözün kaynağındaki kutsiyet tesir eder. Hz. Peygamber (asv)'in sözleri de kutsî bir kaynak olmakla beraber, Allah’ın sözlerindeki kutsiyetin daha fazla olduğunda şüphe yoktur. Çünkü, Resulullah’ın sözlerinin kutsiyeti de ancak Allah ile olan ilişkiden ötürüdür. Bu sebeple, ilahî hikmet halk üzerindeki tesirini güçlü kılmak hikmetiyle kutsî hadise de yer vermiş olabilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah, Kur’an’ı koruyacağına dair verdiği sözü, İslam’ın ikinci temel kaynağı hadisler için niçin vermemiştir? Bize ulaşan hadis kitaplarının içindeki hadislerin tamamı, hiç şüphesiz peygamberimizin sözüdür diyebiliyor muyuz?
- Ahirette, Kur'an-ı Kerim mi yoksa Peygamberimiz (asv) mi daha büyük şefaatçi olacak? Kur'an'ın bütün peygamberlerden daha büyük şefaatçi olacağı söyleniyor. Buna bizim peygamberimiz de dahil midir?
- İmam Azam'ın Arapçaya karşı olduğunu iddia edenler vardır? Bu konuda bilgilendirir misiniz?
- Hz. Peygamber (asv),Kur'an ile karışabileceği gerekçesiyle hadislerini yazdırmamıştır. Allah kelamı ile insan sözü nasıl birbirine karıştırılabilir, bu çelişki değil midir?
- Hz Aişe, Hz. Ömer, Hz Ali gibi önemli kişilere de, Allah bazı mucizelerini göstermiş midir? Cebrail veya diğer meleklerden onlarla irtibata geçen olmuş mudur? Cebrail onlara da görünmüş olsaydı tanıklıklarını delil gösterebilirlerdi.
- İbrahim suresi 4. ayetini, Ali imran suresi 81. ayetini, Ahzab suresi 7. ayetini ve Furkan suresi 30. ayetini acıklar mısınız?
- Kur'an-ı Kerim, Efendimiz Hz. Muhammed (asv)’in kalbine indirildi. Allah dostlarından Kur'an-ı Kerim’i kalbine indiren var mıdır? Varsa her zaman diliminde Kur'an’ı hatim etmiş oluyorlar mı?
- Cinler de sınava tabi oldukları halde, acaba Kur'an-ı Kerim'de neden sadece bir sayfa ya da birkaç yerde bahsediliyor?
- Hadisleri Kur'an'a arz etmek ne demektir? Peygamberimiz "Benden size gelen şeyi Allah'ın Kitabı'na arz edin. O'na uygunsa, ben söylemişimdir; şayet ona uygun değilse, ben söylememişimdir." demiş midir? Eğer dediyse, bunu nasıl anlamalıyız?
- Ayetlerde geçen Kitap ve Hikmet aynı şey midir, aynı ise hadisleri inkar etmek mi gerekir?