Ata, kaza ve kader hususlarını şu hadis-i şerif çerçevesinde açıklar mısınız? "Her şeyin bir hakikatı vardır. İmanın hakikatı ise şudur: Kul, başına gelen şeyin her şart ve durumda mutlaka ona gelecek olduğunu bilmelidir. Başına gelmeyen şeyin de,.."
Değerli kardeşimiz,
Kader, bütün varlıkların, olayların Allah tarafından planlanması ve onun kuşatıcı ilminde var olmasıdır.
Kaza ise, bu planın pratize edilmesi, uygulama sahasına konulması, sonsuz kuvvet ve kudretin çerçevesinde şekillenmesi anlamına gelir.
Ata ise, Allah'ın kâinat çapında uygulamaya koyduğu mevcut kanunların dışında bir yol izleyip, bir ihsanda bulunmasıdır.
Mesela; beşinci kattan düşmek, ölmek veya büyük bir sıkıntıya düşmek, bir kader kanunudur. Bu kanun doğrultusunda, düşen bir kimsenin ölmesi ya da yaralanması, olması gereken bir kazadır. Böyle bir kimsenin ölmemesi ya da hiçbir yara almadan kurtulması ise, Allah'ın bir lütfüdür, bir atadır.
Konunun soruda işaret edilen hadisle bir münasebetini göremedik.
İlave bilgi için tıklayınız:
Ata ve Levh-i mahv ve isbat nedir? Levh-i mahv isbat levhasının hikmeti nedir?..
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Daire-i mümkinat içinde, kader-i İlâhînin yazar bozar bir levhası hükmünde ve kudret-i İlâhiyenin kavânîn-i icraatına tebeddül ve tagayyür eden bir defteri olabilen ve pek yanlış ve hata olarak tabiat,.." İzah eder misiniz?
- On Altıncı Lem'a Birinci Suali açıklar mısınız?
- "Ve oradan gelen ve başını vücuda çıkaran ve zaman-ı hazıra uğrayan biçarelerin başları ecel cellâdının satırıyla kesilip hiçliğe atıldığından..." cümlesini devamıyla açıklar mısınız?
- Kâinat daire-i ilimden daire-i kudrete geçerken, Cenab-ı Hak her an bir kâinatı yeniden yaratıyor gibi bir mâna anlaşılıyor, doğru mu? Bundan hâsıl olan "zaman" mefhumuna ruhlar da dâhil midir?
- "Hem kâinattaki hadsiz faaliyeti iktiza eden tezahür-ü rububiyete ve tebarüz-ü kemâlât-ı İlâhiyeye beş vech ile hizmeti dahi, ulvî bir vazife-i fıtratıdır." cümlesini izah eder misiniz?
- Risale-i Nur'da Einstein´in "İzafiyet Teorisi" ile İlgili Bilgiler Var mıdır?
- Yapılan dualar kaderi nasıl etkiliyor; dua ile kader değişir mi?
- "Ve gayet faal ve müteâl ve gayet cilveli ve haşmetli bir Sultanın fermanıyla ve kuvvetiyle vakit be vakit cevv âlemini doldurup boşaltır ve mütemadiyen hikmetle yazar ve paydosla bozar tahtasına ve mahv ve ispat levhasına..." Açıklar mısınız?
- Duanın kaderimize etkisini merak ediyorum; değiştirebilir miyiz duamızla kaderimizi?
- Kaderin tanımında veya kapsamında, kaderi muallak ve kaderi müsemma denen kavramlar var mıdır? Risalelerde bu konuda bir açıklama yer almış mıdır?