Bir Kur'an Mucizesi: Örümcek

Bütün dillerde olduğu gibi Arapça'da da, kelimelere 'dişil' ve 'eril' anlamlar yükleyen ekler vardır. Bu ekler sayesinde cümle içerisinde geçen bir kelimenin, meselâ bir fiilin bir dişiye mi, yoksa bir erkeğe mi ait olduğu belirtilir. Arap dilinde bu anlam yüklemesi, kelimenin sonuna ilâve edilen tek bir 't' harfi ile gerçekleştirilir.

Kuran-ı Kerim'de, Arapça 'örümcek' anlamına gelen Ankebut adında bir sure vardır. Bu surenin 41. âyetinde, "Allah'tan başka veli edinenlerin hâli örümceğin durumu gibidir. Örümcek de bir yuva yapar; fakat yuvaların en zayıfı örümceğin yuvasıdır-keşke bilseler!" buyurur Cenab-ı Hak. Bu âyetin Arapça metninde, bir şeyi yapan veya edinen anlamında olan 'ittehaze' kelimesi 'ittehazet' şeklinde geçmektedir. Yani kelimenin sonundaki 't', fiile, dişil anlam verir. Açıkça anlaşıldığı üzere buradan, yuva yapan örümceğin dişi olduğu sonucu çıkar.

Örümcek ağlarının genellikle dişi örümcekler tarafından yapıldığı çok yakın zamana kadar bilinmiyordu. Erkek örümcekler sadece hayatlarının erken döneminde kısa bir süre ağ yapabilir sonra ağ yapmazlar. Çok enerjiye ihtiyacı olan dişi örümceklerin çok daha fazla av yakalamaları gerekir ve daha fazla ağ örme ihtiyaçları da buradan kaynaklanır. (bk. Zafer Dergisi, Nisan 2014 448. Sayı; ayrıca bk. Arapça VİKİPEDİ; keza konuyla ilgili geniş bilgi için, bk. Arapça: Beyanu’l-İslam Web sitesi)

1984 yılında, dünyaca meşhur Alman bilim dergisi Kosmos, örümceklerle ilgili özel bir sayı çıkardı. Bu ilginç sayıda geçen şu satırları okuduğunuzda, eminiz çok şaşıracak ve bir Kur'an mucizesine daha tanık olmaktan dolayı, mutluluk duyacaksınız:

"Bahçe örümceğinin ağ yapma ve yiyecek yakalama kabiliyeti, sadece dişi örümcekler için geçerlidir. Yâni İslâm Peygamberi'nin gizlendiği mağaranın girişindeki yuvayı, dişi bahçe örümceği örmüştür. Erkek bahçe örümceklerinin hayatı üzerinde ise pek fazla bilgimiz yoktur. Sadece ağ yapma (yuva kurma) kabiliyetlerinin olmadığını biliyoruz...."

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun