Allah’ın rahmeti, hayvan kesmeye nasıl izin verir?

Tarih: 14.06.2024 - 15:56 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Hayvanların kesilmesi konusunda kızım Allah'ın merhametini sorguluyor, onu ikna edemiyorum. Nasıl olur da savunmasız hayvanların kesilmesine izin verir, gibi bir sürü saçma argüman sunuyor bana, ne dersiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Esasen bu düşünceler, rahmete itiraz etmek değil, bunların hikmetlerini anlamaya çalışmaktır. Bu açıdan bunların hikmetlerini araştırmak da bir ibadettir.

- İnsan bizzat kendisi, çekirdekler ağaç olsun diye onları toprağa gömer, hatta ağaçlar yaşlanmasın ve daha verimli olsun diye onların dallarını keser.

Aynen bunun gibi, ruh sahibi canlılar da daha güzel bir hayata gitsinler diye kesilirler; ta ki hayatları ebedi olsun ve sonsuzlaşsın diye...

Şu halde, bu alemde daha uzun kalıp sonra yok olması mı onun için daha hayırlı, yoksa kesilip daha güzel bir hayata gitmeleri mi daha hayırlı. Elbette ikincisi daha hayırlıdır.

- Allah’ın rahmeti sonsuzdur, her şeyi kuşatmıştır. Buna göre, Allah’ın izin verdiği her şey o rahmetin içinde yer almıştır. Mesela, sonsuz rahmeti olan Allah milyonlarca insanı cehennem hapsine koyacaktır. Bu demektir ki, şu ceza bu kuşatıcı rahmeti zedelemeyecektir. Onun da rahmet cilveleri vardır. Çünkü binlerce defa idamı hak eden birini, bu idamdan kurtarmak ve müebbet hapse çevirmek rahmettir.

Aynen bunun gibi, varlıklar sayısınca idam olmayı hak eden bir kimsenin, müebbet hapis olan cehenneme çevrilmesi ne kadar rahmettir.

Keza, haksız yere adam öldüren kimsenin kısas cezasına çarptırılması bu sonsuz rahmete aykırı değildir. Kuran’da “Kısasta sizin için hayat vardır, ey akıl sahipleri, umulur ki sakınırsınız...” (bk. Bakara, 2/179) mealindeki ifadeyle bunun rahmete aykırı olmadığı, bilakis rahmetin bir gereği olduğuna vurgu yapılmıştır.

Hayvanların kesimine izin verilmesi bundan daha hafif bir eylemdir.

(Hz. Musa dedi:) Bize bu dünyada da ahirette de iyilik yaz! Şüphesiz biz sana yöneldik. Allah buyurdu ki: Azabıma dilediğimi uğratırım; rahmetim ise her şeyi kuşatmıştır; ayrıca rahmetimi Allah korkusu taşıyanlara, zekatı verenlere ve ayetlerimize inananlara yazacağım.” (Araf, 7/156)

mealindeki ayette rahmetin her şeyi kuşattığının yanında cehennem azabının da rahmet olduğuna vurgu yapılmıştır. Ayetler veya ayetlerin ifadeleri arasında çelişkinin olması imkânsız olduğuna göre, bu her iki ifadenin de doğru olduğuna inanmak gerekir.

- İnsanların cehennemde yanmaları hayvanların kesilmesinden çok daha ağırdır. Rahmetin cehennemle bağdaşması söz konusu ise, hayvanların kesimiyle çok daha fazla bağdaşır.

- Şimdi, aklımızın pek fazla ermediği bu konunun bazı hikmetlerini özetle ifade etmeye çalışalım:

a) Her bir canlı, vefat ettikten sonra yok olmuyor, daha güzel bir hayata intikal etmektedir. Fâni ve geçici bir hayattan, daimi ve sonsuz bir hayatı kazanmak, elbette sonsuz bir rahmettir.

“İşte her bir zîhayatın zahirî bir vücudunun zevaliyle; ruhu, mahiyeti, hüviyeti, sureti gibi pek çok vücutlarını arkasında bıraktıran ve yerinde vazife başına geçiren faaliyet-i daime ve hallakıyet-i Rabbaniyeden neş'et eden maânî-i kudsiyenin ve rububiyet-i İlahiyenin ne kadar ehemmiyetli oldukları anlaşılır.” (Nursi, Lemalar, 30. Lema, s. 350)

b) Hayvanların aklı olmadığı için geçmişten acı ve ızdırap duymaz, gelecekten de endişe hissetmez, bulunduğu zamanda aldığı lezzet tamdır. Hatta vefat ederken bile onun ruhu acı hissetmez.

“Cenab-ı Hakîm-i Rahîm o gaybı onlara (geçmiş ve gelecek gaipleri o hayvanlara) bildirmemekle, onları hadsiz elemlerden kurtarmış. Hatta kesilmek için yatırılan bir tavuk, hiçbir elem ve hüzün hissetmez. Bıçak kestiği vakit hissetmek ister, fakat his gider, o elemden de kurtulur. Demek Cenab-ı Hakk'ın gayet büyük ve mükemmel bir rahmeti, refeti ve şefkati, gaybı bildirmemektedir. Bilhassa masum hayvanlar hakkında daha tamdır.” (Gençlik Rehberi, 21; On Birinci Şua, Üçüncü Mesele)

c) Allah’ın rahmetinden fazla rahmet olamaz, bu nedenle onun izin verdiğini yapmanın hem yapana hem de yapılana nice rahmetler olduğunu bilelim ve şükredelim.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun