"Allah'ın ona (peygambere) dünyada ve ahirette yardım etmeyeceğini sanan kimse..." Hac Suresi 15. ayeti açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
Hac suresi, ayet 15:
"Allah'ın ona (peygambere) dünyada ve ahirette yardım etmeyeceğini sanan kimse, hemen yukarıya bir ip uzatsın, sonra (kendini intihar edip) boğsun da baksın bu hilesi kendisini öfkelendiren şeyi giderecek mi?"
İlgili Ayetin Tefsiri:
Kim ki ona, yani Peygamber'e Allah'ın dünya ve ahirette kesinlikle yardım etmeyeceğini zannediyorsa, hemen yukarıya bir ip uzatsın. Sonra kendini boğup nefesini keserek intihar etsin de baksın. Çünkü onu böyle bir zanna iten, onun Hz. Peygambere olan kin ve kıskançlığıdır, dünya ve ahirette Allah'ın ona yardım edip işlerinde muvaffak kılmasını görmek istememesidir.
Halbuki Allah'ın Peygambere dünya ve ahiret yardımı o derece kesin ve şüphesizdir ki, onu istemeyenin hakkı, kahrından kendi kendini boğmaktır.
O halde Peygamberin ve dolayısıyla dinin zafere ulaşmasını istemeyen kimse, onu dünyada görmek istemediğine göre, intihar etsin de ahiretten bir baksın bu hilesi, kin beslediği şeyi kesin giderecek mi?
Din galip gelmesin diye kurduğu tuzak, çevirdiği oyun, gerçekleşmesi kesin olan Allah'ın dinine olan yardımına sanki mani mi olacak? Hayır, Allah'ın peygamberine söz verdiği yardım dünyada ve ahirette şüphesiz tahakkuk edecektir. (bk. Elmalılı, Tefsir, ilgili ayetin açıklaması)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kıyamet ile ilgili hadislerde Yahudilerle bir savaşın olacağı geçiyor mu?
- "Sana baş eğerek biat edenler Allah'a baş eğip biat etmiş sayılırlar..." (Fetih, 48/10) ayetini açıklar mısınız? Allah'tan başkasına baş eğilir mi?
- Kişi Allah'ı dost ve yardımcı edinirse, yalnızca Allah'a dayanıp güvenirse, Allah'ı vekil tutarsa Allah bu kimseye yardım eder mi?
- Gök katları görülebilir bir şey midir?
- "Öyleyse siz beni zikredin ki ben de sizi anayım. Bana şükredin, sakın nankörlük etmeyin." (Bakara, 2/152) ayetini açıklar mısınız?
- Tevbe Suresi 117. ayette ifade edilen, "Peygamber, ensar ve muhacirin tövbesi..." hakkında bilgi verir misiniz?
- "Biz, mutlaka sizi biraz korku ile... deneriz. Sen sabredenleri müjdele!" (Bakara, 2/155) ayetini açıklar mısınız?
- Hz. Musa’nın Allah’ın rü’yetini talep etmesi, rüyetullahın mümkün olduğuna bir delil midir?
- İNTİHAR
- Allah'ın yakınlığı nasıl anlaşılmalıdır?