Allah kelimesi Arapça mıdır; anlamı nedir?
Değerli kardeşimiz,
"Allah" kelimesinin kökenini araştıran dil bilimcileri, bu konuda birçok beyanlarda bulunmuşlarsa da en kuvvetli görüş; bu kelimenin Arapça olup herhangi bir kelimeden türetilmeden aynen kullanıldığı ve has bir isim olduğudur.
Kelimenin herhangi bir kökten türemiş olmayıp, sözlük manası taşımadığı ve gerçek mâbudun özel adını teşkil ettiği, yahut sözlükte bir anlamı olsa bile gerçek mâbuda ad olunca bu anlamı kaybettiği ekseriyetle benimsenmektedir. Hatta bazı alimlere göre Allah, beşeriyet tarihinde her dönemdeki insanlara bu adı ilham ederek onların bu ismi kullanmalarına imkan vermiştir.
Allah ismi, sübhani isimlerin en hususi olanıdır. Rahmân, Rahîm, Rezzâk, vs. gibi isimlerinin manalarında bulunan özellikler "kısmen de olsa" insanlarda bulunduğu için, Allah ismi kadar hususilik taşımazlar. Bilindiği üzere hiçbir fert, bu yüce ismi ne hakikaten, ne de mecazen Cenab-ı Hakk'tan başka hiçbir mevcuda izafe etmemiştir. Hiçbir insanın Cenab-ı Hakk'ın bu mukaddes ismiyle başkasına hitap ettiği, bir kimseye ad verdiği beşer tarihinde duyulmamıştır. Allah ismi ibadette, rububiyette iştirâki redde delâlet eden yegane isimdir.
Allah ismi celili, Cenab-ı Hakk'ın diğer bütün isimlerinin manasını kendinde bulundurmaktadır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Sübhanallah ne demektir?
- Allah, bir fiil icra ederken, o iş vukuunda bütün esma-i ilahiye farklı farklı boyutta mı tecelli eder, yoksa sadece mahdut belirli esma-i ilahiye mi tecelli eder?
- Allah (cc) için "Tanrı" ifadesi kullanmak caiz midir? Allah Teala'ya hitab ederken "Tanrım" demekte bir sakınca var mıdır?
- Allah'ın 1001 ismi var olduğu doğru mudur? el-Malik ve el-Melik'in farkı nedir?
- "Allah hiçbir yerde olmadığı gibi her yerdedir." sözünü nasıl anlamalıyız? "Allah bize gayet yakın, biz ise ona çok uzağız." deniliyor, bu nasıl oluyor?
- Allah kendisinden büyük bir (taş) varlık yaratabilir mi?
- Allah isminin etimolojisi nedir? Türemiş bir kelime midir?
- Allah’ın her isminin Allah’ın sıfatlarına, sıfatlarının şuunatına, şuunatının da zatına delalet etmesi ne demektir? Hayat, İlim, İrade, Kudret gibi sıfatlarına delalet eden isimleri örnek olarak açıklar mısınız?
- Allah'ın güzel isimlerine insan nasıl ayna olabilir?
- Adl ve Âdil; Hakem, Hâkim ve Hakîm isimleri arasında ne fark vardır?