Allah cezayı neden mahşerde veriyor, dünyada vermesi daha mantıklı olmaz mıydı?

Tarih: 22.05.2021 - 09:27 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir hakim, suç işleyen bir insana ceza vermesi gerekir. O insana ceza verilmezse o suçlu, akıllanmayıp o suçu tekrar işleyecektir fakat mahşer gününde durum farklıdır. Suçu işleyen insanın imtihan perdesi kalkınca zaten o suçu bir daha işlemeyecektir. İnsanlara ceza, akıllanması (akıllanıp bir daha yapmaması) ve adalet (kısas, ödeşmek vb.) olması için verilmez mi?
- İnsan zaten mahşer gününde akıllanır. O zaman: Neden Allah insanlara dünyada değil de mahşer gününde ceza veriyor? Mahşer gününde ceza verirse ne yararı olacak? Sadece Adalet olamayacak mı?
- Mahşerde değil de dünyada cezasını verseydi hem adalet olurdu hem de akıllanırdı (bir daha yapmazdı ve dünya daha güzel bir yer olurdu).
- Allah’ın o suçluya daha dünyada iken cezasını vermesi daha -haşa ve kella- mantıklı olmaz mıydı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu dünya bir imtihan meydanı olup amellerin karşılığı ahiret gününde verilip insanlar cennetlik veya cehennemlik olarak ebedi bir hayat yaşayacaklardır.

Allah'ın bu dünyada kötülüklere direkt engel olmaması ise, imtihan dünyasında olmamızdandır. Bu dünya bir imtihan salonudur ve yanlış yapana da doğru yapana da müsaade edilmiştir. Eğer yanlış yapanlara müdahale olsaydı, bu imtihan salonunun bir anlamı olmazdı. Sevap işleyenlerin başına güller saçılsaydı ve günah işleyenlerin başına da dikenler atılsaydı, artık bu dünya bir imtihan salonu olmaktan çıkacak; herkes ister istemez mecburen namaz kılmak, mecburen örtünmek zorunda kalacaktı.

Demek ki, imtihan salonunda insanların iradelerini ellerinden alacak, inanmaya, ibadet etmeye, günahlardan sakınmaya mecbur edecek bir ceza ve verilmemesi hikmetin gereğidir.

Bununla beraber, amellerin karşılığı zaman zaman bu dünyada da verilmektedir.

Örneğin pek çok kavim peygamberlerini inkar ettiği için bu dünyada helak edilerek cezalandırılmıştır.

Yüce Allah peygamberlerin kavimleriyle olan kıssalarını bizlere ibret olsun diye, ders alalım diye anlatıyor.

Keza adam öldürme, hırsızlık, bağilik, zina gibi suçların cezası da bu dünyada verilmektedir. Yine, hadis-i şeriflerde ana babaya asi olmanın vb. fiillerin cezasının daha bu dünyada iken verileceği belirtilmiştir.

Günahların, vicdan rahatsız etmesi, huzursuzluğa sebep olması vs. de peşin cezalar olarak nitelenebilir.

Diğer taraftan, inkar ve şirk öyle büyük günahlardır ki, cezası bu fani dünya hayatına sığmaz. Keza imanın mükafatı da öyle.

Özetle, imtihan salonu olan bu dünya hayatında, insanın iradesini yok edecek derecede bir cezanın verilmemesi ve mahşere bırakılması hem daha mantıklı hem de daha hikmetlidir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Zulme susan dilsiz şeytan ise, neden Allah zulümlere sessiz kalıyor ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun