Ailede kadına, hatalarından dolayı sabır göstermek için ne tavsiye edersiniz?

Tarih: 12.06.2014 - 08:31 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Aile içinde eşler kendi içinde tartışırlar, kavga ederler. Ben de gerek kendi hatalarım, gerekse eşimin hatalarından dolayı eşimle tartışır ve eşime maalesef sinir halinde edilen, sonradan pişmanlık duyulan hakaretler ederim. O da bana "Seni Allah'a havale ediyorum'' der.

- Defalarca uyarmama rağmen aynı hataları bilerek yapıp kocasını sinirlendiren bir eşin; eşini sinirlendirmesi; istemediği ve defalarca tövbe ettiği hakaret günahına sokması dinen ne kadar doğru? Bana öyle bir ayet ve hadis yazın ki bu günahkar kul bir daha ailesine hakaret etmesin. 

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Aslında bunun ahiretteki sevabı veya cezası bir tarafa, aklını duygularının önünde tutan her aklıselim sahibi, aile hayatında huzurlu, mutlu bir yuvada yaşamını sürdürmeyi ister. Bu işin yolu-yordamı ise erkeğin sabırlı olmasından geçer.

Kadınlar çocuklara karşı fazladan sabırlı olmaları için kendilerine özel bir şefkat ve duygusallık verilmiştir. Bu sebeple kadınlarda duygusal hareketler kaçınılmaz bir yan etki olarak vardır ki, erkeklere düşen bunu iyi idare ve tolere etmektir.

- Bununla beraber, aşağıda birkaç ayetin meali ve hadis-i şeriflerin manası takdim edilecektir. İnşallah yakında başımızı okşayacak olan Ramazan aynın feyiz ve bereketiyle sabırlı, toleranslı, şefkatli, hazımlı, idmanlı ve de yüksek imanlı bir eş, bir muhafız, mütevazi bir hizmetkâr ve şefkatli bir koruyucu olmaya -geri dönüşü olmayan- bir karar vereceğiz.

- Rabbimiz şöyle buyurmaktadır:

“O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerinden biri de kendilerine ısınmanız için, size içinizden eşler yaratması, birbirinize karşı sevgi ve şefkat var etmesidir. Elbette bunda, düşünen kimseler için ibretler vardır.” (Rum, 30/21)

mealindeki ayette vurgulanan Allah’ın “eşlere verdiği sevgi ve şefkat” ayetini / delilini silmeye hakkımız yoktur.

- Veda haccında kadınların haklarına dikkat çeken Peygamberimiz (asm) şöyle buyurmuştur:

“Kadınlar hakkında Allah’tan korkun, şüphesiz siz onları Allah’ın bir emaneti olarak aldınız.” [Müslim, Hac, 145 (1218);  Tirmizi, Rada’, 11]

“İman bakımından müminlerin en kâmilleri, ahlakı en güzel olanlardır. Sizin en hayırlınız ise ailesine karşı en iyi davrananlarınızdır.” (Tirmizi, Rada’, 11)

- Şüphesiz eşlerin birbirine yaptıkları zulüm, zulümlerin en kötüsüdür. Bu gerçeğin penceresinden Efendimiz (asm)'in şu uyarısına da kulak verelim:

“Zulüm yapmaktan mutlaka sakınmalısınız, çünkü zulüm kıyamet günü zulümattır / karanlık üstüne karanlıktır.” (Müslim, Bir, 56-57)

- Rabbimiz’in zalimler için vurguladığı şu ayetlerine kulak vermek insanlığın gereğidir:

“Sizden hiç kimse yoktur ki cehenneme varmasın (Cehennem üzerinde kurulan köprüden geçmesin). Bu, Rabbinin katında kesinleşmiş bir hükümdür. Sonra Allah’ı sayıp günahlardan sakınan müttakileri / takva sahiplerini kurtaracak, zalimleri ise dizüstü çökmüş vaziyette orada bırakacağız.” (Meryem, 19/71, 72)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun