"Ahiret ameli ile dünyayı elde etmeye çalışan kul, ne kötü kuldur." hadisini açıklar mısınız? Hacet namazı kıldıktan sonra dua etmeyecek miyiz? Dünya malı istemeyecek miyiz?
Değerli kardeşimiz,
- Hadiste: Dini kullanarak dünyayı elde etmek isteyenler kınanmıştır. İsrail oğullarına hitaben söz konusu edilen “Ayetlerimi az bir fiyatla, yani dünya menfaati karşılığında satmayın.” (Bakara, 2/41) ayetinde geçen ifade ile, hadisin ifadesi aynı hakikati vurgulamaktadır.
- Dua etmek, ibadete ters düşmesi şöyle dursun, kendisi bizzat bir ibadettir. “Eğer sizin duanız olmasa, Rabbim size ne diye değer versin ki!” (Furkan, 25/77) mealindeki ayetin ifadesi bu konuya ışık tutacak niteliktedir.
- Şunu unutmamak gerekir ki, namazlar için belli vakitler olduğu gibi, dualar için de belli vakitler vardır. Allah’a ihtiyacımızı hissettiğimiz her an, dua ibadetinin bir vaktidir. Bu vakitlerde duayla ibadet ettiğimize göre, bunu da bir ibadet huşuuyla yapmak gerekir. Yani, bize düşen Allah’tan muhtaç olduğumuz şeyi talep etmektir. Talebimizin aynısını veya bir benzerini, şimdi veya ileride vermek Allah’ın işidir. Bu şuur hakim olduğu zaman, duanın da bir ibadet olduğu, Allah’tan isterken bir kulluk borcumuzu eda etmekte olduğumuzu unutmaz, böylece dua anında ibadete layık bir performans göstermiş oluruz. Bu konu, oldukça kapalı görünmektedir. Fakat, adetleri ibadete çevirme yolu olduğuna göre, aslı ibadet olan duayı bir kere daha ibadet hazzıyla yapmak, bal gibi bir şeydir; tadı bilinir fakat tarifi yapılmaz.
İlave bilgi için aşagıdaki konuarı da tıklayınız:
Duaların kabul olması için yapılması gerekenler ve duanın bir ibadet olduğu...
"Allah'ın ayetlerini az bir menfaat karşılığında satmayın" ayetinin açıklaması.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Ahiret ameli ile dünyayı elde etmeye çalışan kul, ne kötü kuldur." Hadisini açıklar mısınız?
- Züht, takva ve Kur'an'a bağlılık anlayışını açıklar mısınız?
- "Bu dünya metaından kadınlar ve güzel kokular bana sevdirilmiştir..." hadisinden dolayı, Peygamber Efendimizi (haşa) kadın düşkünü gibi göstermek isteyenler var. Bu rivayetler doğru mudur?
- Ayette geçen, "Ayetlerimi değiştirmeyin? ifadesini nasıl anlamalıyız?
- Bakara Suresi 41. Ayette geçen, "Ayetlerimi değiştirmeyin" ifadesini nasıl anlamalıyız?
- Allah'ın ayetlerini az bir menfaat karşılığında satmayın ayeti nasıl anlaşılmalıdır?
- MUHSAR
- Dua nasıl yapılmalıdır, duanın manası ve hikmeti nedir? Dua ederken içten dua etmiyormuşum gibi geliyor bana, yani sadece isteklerimin yerine gelmesi için dua ediyormuşum sanki. Acaba içten dua etmek için ne yapmalıyım?
- Yarına sağ çıkalım diye dua etmek gereksiz bir dua mı?
- "Sübhanallah demek mizan kefesinin yarısını, elhamdülillah ise tamamını doldurur. Tekbir getirmek gökle yer arasını doldurur." hadisi sahih midir; açıklar mısınız?