“Adn cennetinde, müminlerin Allah ile görüşmelerine Allah'ın mübarek yüzündeki kibriya örtüsünden başka hiçbir şey engel olmaz.” hadisine göre, Allah'ın yüzünü görecek miyiz?
Değerli kardeşimiz,
Bu gibi hadisler manası derin, insanların idrak kabiliyetini nazara alan bir üsluba sahip müteşabihlerdendir. Allah’ın cisim olmadığı hususu, Kur’an, hadis ve Ehl-i sünnet alimlerinin cumhuruna göre sabit bir hakikattir. “Allah’ın hiçbir benzeri yoktur.” (Şura, 42/11) mealindeki ayet bu hakikatin şahididir.
Kur’an’da da “vech =yüz” kelimesi kullanılmıştır. Gerek bu gibi müteşabih sıfatları yorumlamaktan kaçınan alimler olsun, gerek bunları tevil edenler olsun,-ehl-i dalalet olan mücessimeler hariç- bütün İslam alimleri tarafından bu kelimenin bilinen “yüz” manasına gelmediği hususunda ittifak etmişlerdir. Ve tefsirlerde bu kelime “Allah’ın zatı” olarak açıklanmıştır.
Bu sebeple, söz konusu hadiste geçen “vecih “ kelimesini de Allah’ın zatı olarak değerlendirme zorunluluğu vardır.
“Yedullah =Allah’ın eli”, Allah’ın kudreti manasına geldiği gibi, “Vechullah” da Allah’ın zat-ı akdesi manasına gelir.
İlgili hadiste meal olarak yer alan “Allah'ın mübarek yüzündeki kibriya örtüsünden başka hiçbir şey engel olmaz” ifadesini “Allah’ın Zat-ı akdesini…” şeklindeki tercüme etmek -hiç olmazsa parantez içinde bunu açıklamak- daha isabetlidir.
İzzet ve kibriyanın Allah’ın Zat-ı akdesine birer perde olduğunu ifade eden kutsî hadisin (bk. Zevaid, 1/105) ilgili ifadesi de söylediklerimizin doğruluğunu teyit etmektedir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Muhkem ve müteşabih kavramları sadece Kur'an ayetleri için mi geçerlidir? ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kur’an’da "Başınıza gelen musibetler kendi nefsinizden" mealindeki ayet ile "Musibetler en çok peygamberlere ve velilere gelir" anlamındaki hadisi nasıl anlamalıyız?
- Bir kimsenin imanı hakkında yargılama-sorgulama yapmanın Kur'an ve sünnetteki yeri nedir?
- "Ben Allah’a inanıyorum, fakat bütün dinlere eşit mesafedeyim." demenin bir sakıncası var mıdır?
- Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz, ayetini nasıl yorumlamak gerekir?
- Hz. Âdem'e isimlerin öğretilmesini nasıl anlamalıyız?
- Kulların cennete yahut cehenneme gidecekleri konusu, kader-i mutlakta mı ele alınır, kader-i muallakta mı?
- "Müşteri kızıştırmayınız. Bir kimse kardeşinin satışı üzerine satış yapmasın... Hiçbir kadına, kız kardeşinin çanağındaki nimetin kendi kabına konması için, onun boşanmasını istemesi helâl olmaz." hadisi ne demektir?
- Batini Fıkıh Ne Demektir?
- İslam Devleti, tüm Müslüman kadınların başını örtmesini zorunlu kılabilir mi?
- Kutlu Doğum Haftası için dağıtılan bin bir (1001) hatim hakkında...