Yurt dışında (gayri mislim ülkede) faiz haram mıdır?
- Yurt dışında (dârülharp) faiz almak veya vermek haram mıdır?
- Gayri müslim ülkede faiz caiz olur mu?
- Biz Hollanda'da yaşıyoruz ve bir ev satın aldık. Bunu bankadan kredi çekerek ve her ay faizini ödeyerek aldık. Bunun dinen hükmü nedir?
Değerli kardeşimiz,
İmâm-ı Âzam ile İmâm-ı Muhammed'e göre Müslüman olmayan bir memlekette bulunan bir Müslümanın, Müslümanları aldatıp mallarını çalması veya gasb etmesi caiz olmadığı gibi, gayri müslimlerin mallarını da çalması veya gasb etmesi caiz değildir. Çünkü İslâm dini müsamaha ve fazilet dini olduğu için hiyâneti, aldatmayı, gayriahlâkî ve çirkin şeyleri her yerde yasaklamaktadır.
Ancak küfür diyarında yaşayan bir Müslümanın gayri müslimden faiz almasında beis yoktur. Çünkü onlara göre faiz almak hiyânet sayılmaz, normaldir.(el-Fıkhu ale'l-Mezahebil arba'a, I, 340. Fethu'l-Vehhab II, 355)
Diğer mezhepler ile Ebû Yûsuf a göre faiz her yerde yasaktır. Ne İslâm diyarında ne de küfür diyarında onu almak caiz değildir. Alışverişte, ölçüde, tartıda Müslümanlara gösterilen muameleyi gayri müslimlere de göstermek îcâb eder.(el-Fetâva'l-Kübrâ, II, 238, Bedâyi es-Senâyi', IX, 4378)
Hatta bir kimse mesela Avrupa'ya giderse, orada devlete veya şahsa ait bir şey bulursa, onu sahibine vermeye mecburdur.(Hidâye, II, 66)
"Küfür diyarında gayri müslimlerden faiz almak caizdir." diyen İmam-ı Âzam ile Muhammed'in sözü daha râcihdir. Çünkü bir Müslüman parasını, meselâ bir Alman bankasına yatırsa (ki yatırması doğru değildir) onlar, parasını çalıştırıp bol bol kazanacaklar, para sahibi faizini almadığı takdirde cebine hiçbir şey girmeyecek, üstelik de gayri müslimlerin istihzalarına maruz kalacaktır.(Halil Günenç, Günümüz Meselelerine Fetvalar, 1/243-244)
Not : İmam Azam ve İmam Muhammed‘e göre, küfür diyarında yaşayan bir Müslümanın gayri müslimden faiz almasında bir sakınca olmadığı hususu:
“Darülharpte Müslüman ile gayrimüslim arasında faiz olmaz." (Zeylai, Nasbu'r-Raye, IV, 44; İbn Hümam, VII, 39)
hadisi şerifine dayanmaktadır.
Yurt dışındaki vatandaşlarımız bu hadisle ve Hanefi mezhebinin görüşü ile amel ettiklerinden yaptıkları helaldir.
Türkiye İslam ülkesidir, faiz almak ve vermek caiz değildir.
İlave bilgiler için tıklayınız:
- Dâru'l-harp (dârülharp) olmanın şartları nelerdir, Türkiye dârülharp midir?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Sahabeye küfretmek kişiyi dinden çıkarır mı?
- Günahlardan nasıl korunabiliriz?
- Kur'anı makamla okumanın bir sakıncası var mıdır?
- Gayri müslimlerle münasebette ölçü nedir?
- Bankaya faizsiz para yatırmak, bankada vadesiz para bekletmek caiz midir?
- Farzda şüphe olur mu? Başörtüsünün farz olduğundan şüphe etmek insanı tehlikeye atar mı?
- Din, cihad ve zorlama: İslam barış dini midir?
- Cevşenü'l-Kebir duasının kaynağı hakkında bilgi verir misiniz?
- Seferi olan kimse, mesbuk olarak imama uyarsa namazı nasıl tamamlar?
- Şimdiki dârulharbte nasıl faiz helalleşir?
Yorumlar
Resulullah S.A.V. VEDA hutbesinde faizin her türü kalkmistir diyor alemlere rahmet olan Efendimiz S.A.V. .. nerde olursa olsun FAIZ alamazsin ve veremessin ALLAHA emanet olun ...
KONUNUN BIZE OLAN HASSASIYETINDEN DOLAYI IYICE EMIN OLMAK ISTIYORUZ
BIZDE YURT DISINDA EV ALANLARDAN BIR AILE OLARAK SORUNUN CEVABINA LUTFEN BIRAZ ACIKCA IZAH EDEBILIRMISINIZ.KUFUR DIYARINDA YASAYAN MUSLUMAN OLARAK GAYRI MUSLIMDEN FAIZ ALMIYORUZ . GAYRI MUSLIME FAIZ ODUYORUZ. ACABA INCE NOKTAYI ANLAMADIKMI YOKSA AYNI GORUS ILE MI AMELEDECEGIZ. LUTFEN CEVAPLAYINIZ. TESEKKUR EDERIM.
İmam Azam'ın dayandığı Hadis-i Şerife göre gayr-i müslimden faiz almak ya da ona faiz vermek haram değildir.
hollanda yada almanya veya avrupada bir ülke tamam gayr-i müslim bir memleket ama aynı zamanda daru´l harpda oluyorlar mı acaba. benim kafamda hala soru isareti var. hala bu ülkeler darul harp sınıfına giriyor mu. ortada bir harp yada görünürde bir harp yok burda ölcü nedir?
ALLAH SIZDEN RAZI OLSUN.
Bence diger Mezheplerin ve imam Ebu Yusuf´un söyledikleri daha isabetlidir. Faiz, icki, kumar ve domuz eti heryerde haramdir. Dikkat edilirse burada "Çünkü onlara göre faiz almak hiyânet sayılmaz, normaldir" deniyor. Peki buradan cikarak biri derse "ozaman zina da yapayim cünkü onlara göre zina ayip sayilmiyor" veya "Mayomu giyip kadinlarin oldugu deniz kenarina gidebilirm, cünkü onlara göre normaldir" dese, biz bu isin icinden ozaman hic cikamayiz. Darul harp(zulüm) ile gayri müslüm(baris) diyarini karistirmamak lazim. Hatta Hz Ömere haber gelir falan müslüman gayri müslümlere icki satiyor. hz Ömer aynen su tepkiyi verir "Allah ona lanet etsin, o bilmez mi ki Allah israilogullarina domuzu haram kildi, fakat onlar onun alim-satimini kendilerine helal kildi". Demek ki egilim o dönemde bile baslamis. Müslüman her yerde kimligini belli etmesi lazimdir. Eger bunu yapmazsak biz de ozaman tipki müslüman israilogullari gibi yahudilesmeye baslariz. Unutmamak lazim ev ve araba almak zaruri ihtiyactir, eger gayri müslüm diyarinda yasiyorsaniz ve ev icin baska türlü kredi bulunmuyorsa ozaman zaruretler mübah olur.
Önce İslam memleketi ve savaş memleketi tabirlerini kısaca tarif edelim.
İslam memleketi, Müslümanların hakimiyeti altında bulunup, Müslümanların güven içinde yaşayarak dini görevlerini yaptıkları yerlerdir.
Harp memleketi ise bunun tam tersidir. İslam’a göre kendileriyle anlaşma yapılmış milletler ve devletlere karşı, onlar anlaşmayı bozmadıkça, Müslümanlarında bu antlaşmaya uymaları şarttır.
• Sulh daima hayırlıdır. (Nisa Suresi, 128) • Eğer onlar savaştan vaz geçerlerse, şunu iyi bilin ki Allah Gafur ve Rahimdir. (Bakara Suresi, 192) • Şayet vaz geçerlerse zalimlerden başkasına düşmanlık ve saldırı yoktur. (Bakara Suresi, 193) ayetleri bu konuya açıklık getirmektedir.
Demek ki barış ve anlaşma halinde yaşadığımız ülke ve devletlere karşı savaş açamayız. Bu yerlere sulh diyarı denir. Yani küfür diyarı olsa bile anlaşma ve barış içinde olduğumuz için savaş diyarı diyemeyiz. (Bkz. Ömer Nasuhi Bilmen, Hukuku İslamiye, III. 394 )
Bu bağlamda Almanya gibi anlaşma ve barış içinde yaşadığımız yerlere sulh ve barış diyarı denmektedir.
Sulh diyarı olan bir memleket, İslam Devleti olmayacağı için geyr-i müslimlerden faiz almak ya da faiz vermek İmam Azam'a göre haram değildir.
peki bu hususta imam yusufu tercih etsek ne olur. bizim işlemlerimizde faiz haram mı olur bize.
veya diger 3 m,ezheptekiler ne yapacak bu işi. Yoksa onlar bu hususta takliti mezhep yabip Imam Azam'a göre mi amel edecek.
Bu konuda İmam Azam'a uymayanların, islam diyarı olmayan yerde, gayr-i müslimlerden faiz alması ya da onlara faiz vermesi haramdır. Bu durum diğer üç mezhebe uyanlar için de böyledir.
Taklit konusuna gelince:
Taklid. bir veya birkaç mesele hakkında bir müctehidin -delilini bilmeden- içtihadına göre amel etmektir. Taklid için dil ile bir şey söylemek îcâb etmez. Kalben niyet etmek kafidir. Taklid, müctehid için haram, müctehid olmayan kimse için bir müctehidi taklid etmek vaciptir. Akıl ve baliğ olan kimsenin amel ve taat hayatına başladığı zaman bugün mevcut olan dört hak mezhepten birisini taklid etmek hususunda serbesttir. Sonra istediği zaman da muvakkat veya sürekli olarak başka bir mezhebe geçebilir.
Taklidin altı şartı vardır:
1- Bir meselede bir mezhebi taklid etmek için o meselede o mezhebin şart ve vaciplerini bilmek. Meselâ: bir Safı'î, abdest hususunda Hanefî mezhebini taklid edecekse abdestin şart ve vaciplerini Hanefî mezhebine göre bilmesi ve onlara riâyet etmesi gerekir.
2- Vuku'dan sonra olmaması. Ynai bir olayı yapmadan önce taklide karar vermek.
3- Keyfî ve kolayını yaşamak için değil meşru bir sebebe binaen taklid etmek,
4- Şâfi'î ve Hanefî gibi müctehid-i mutlak veya Ebû Yusuf ve Muhammed ve Müzeni gibi müctehid fil' mezheb veya Kerhî ve Nevevî gibi müctehid fi l mesa'il gibi bir müctehidi taklid etmek.
5- Telfık etmemek. Meselâ bir kimse Şâfi'î mezhebini taklid ederek başının dörtte birini değil, onda birini mesh eder. Sonra Hanefî mezhebini takliden de eli yabancı bir hanıma dokunur ve böylece namazını kılarsa namazı sahih değildir. Çünkü abdesti ne Şâfiye göre ne de Hanefî'ye göre vardır.
6- Bir mezhebi taklid eden kimsenin kadîm hükmüne muhalefet etmemesi
Eş-Şeref el-Barizî vel 'İzz bin Abdusselâm gibi ulemâ, muayyen bir mezhebi taklid etmek gerekmez, demişler ise de ulemânın çoğu belli bir mezhebi taklid etmenin lüzumlu olduğunu söylüyorlar. Ancak avam tabaka fıkıh meselelerinde mümeyyiz olmadıkları için müftünün fetvasına göre hareket edeceklerdir.
türkiye darul harp mıdır ?
1 Türkiyede faiz caiz mi?
2 cumaları nasıl kılmalıyız? sadece 2 rekat cumanın farzını kılsak olur mu?
1- Türkiye daru'l-harp değildir.
Konuyla ilgili bilgi almak için tıklayınız.
2- Cuma namazı her akıl baliğ müslüman erkeğe farzdır. Bu nedenle mutlaka kılınması gerekir. Cuma namazının farzı 2 dir. Bunu kılan kimse farzı yerine getirmekle beraber sünnetlerin sevabından mahrum kalır.
Konuyla ilgili bilgi almak için tıklayınız.
Bence Islami kendimize degil kendimizi Islama benzetmeliyiz.
Peygamber Efendimiz dememislermi "faizin her turlusu ayagimin altindadir!" diye.
Biz (hocamiz alimimiz veya normal musluman) kim oluyoruzda buna karsi gelebiliyoruz.
Faiz haramdir, faizle ev almak haramdir, banka faiziyle ev almak haramdir, mortgage sistemiyle ev almak haramdir, ipotek sistemiyle ev almak haramdir vesair vesair vesair...
Arkadaslar Islama benzeyelim lutfen.
teşekkürler
anlaşıldı: Allah razı olsun.
FAİZ hususu şu zamanda mü'min ve mü'minelerin ciddi anlamda imtihanda oldukları bir husus.Eğer gayri müslimlerin yaşadıkları beldelerde faiz almanın caiz fakat islamla yönetilmeyen ve dolayısıyla dar'ül islam olmayan ülkemizde faiz haramdır diye yola çıkarsak önce söylediklerimizle çelişiriz diye düşünüyorum.Almanya da doğup büyüyen bir mü'mine olarak düşüncem ,insanlığa islamı tebliğ dereken ayetlerde ve hadislerde bize açıklanan esaslarla çelişen bir tavrı ortaya koymamamız.Örneğin bir alman bize "dininiz şiddetle faizi haram kılarken sen benden faiz alabiliyorsun" derse, bizde "sizden almamız caizdir"mi diyelim.Hakikat herzaman hakikattır.Yanlış herzaman ve her kişi için yanlıştır.