Yıkılan bir caminin yeri camiden başka bir amaçla kullanılabilir mi?
- Satılabilir mi?
- Yerine ev veya işyeri yapılabilir mi?
- Yoksa kıyamete kadar ibadethane olarak kalması mı gerekir?
Değerli kardeşimiz,
Yıkılan bir caminin bulunduğu arsa, alimlerin bazısına göre el değiştiremez. Orada yeniden cami yapmak veya arsayı öyle boş bırakmak gerekir. Yahut da varsa camiyi yapana veya varislerine terk edilir.
Diğer bir kısım alimlere göre ise, orayı camiye bağışlayan veya camiyi bina eden kimsenin amacına uygun olarak daha faydalı bir şekle çevrilebilir; örneğin arsası satılıp parasıyla başka bir yerde cami veya Kur’an kursu yapılabilir. Önemli olan vakfiyenin manevî akarını sağlayan ve devam ettiren bir şeklin bulunmasıdır.
Şayet caminin yeniden ihtiyaca cevap verecek bir şekilde yapılmaya müsait bir arsası yoksa, bu arsayı (caminin şerefini zedelemeyen) bir şekilde kullanmak veya bu şekilde kullanan bir kimseye satmakta bir sakınca yoktur. Yani, satılabilir, ev veya iş yeri yapılabilir. Yeter ki bu yeni yapılarda İslam dinine aykırı bir faaliyet olmasın ve satılan arsanın parası amacı dışında kullanılmasın. (bk. V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 8/219-221).
Buna göre, bir köy veya mahallede yeni bir cami yapılmış olması sebebiyle, eski caminin ibadet mahalli olarak kullanılmasına ihtiyaç kalmamışsa ve ileride de hiçbir şekilde bu amaçla kullanılmasının ihtimali yoksa, metruk haldeki ilgili yerin yol olarak veya cami yararına başka amaç için kullanılmasında dini bir sakınca yoktur. Buradan elde edilecek gelirin hayır hizmetlerinde kullanılması kaydıyla söz konusu cami arsasına sosyal veya ticari tesisler inşa etmekte de bir sakınca yoktur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Yıkılan bir caminin yeri camiden başka bir amaçla kullanılabilir mi? Satılabilir mi? Yerine ev veya işyeri yapılabilir mi? Yoksa kıyamete kadar ibadethane olarak kalması mı gerekir?
- Camilere ve Mescidlere, yaptıranın, yapan mimarın, devlet yöneticilerinin, Peygamberlerin, evliyaların, şehidlerin, alimlerin isimlerinin konulması dinen doğru mudur? Bu durum ibadette riya ve enaniyet göstergesi sayılır mı?
- Camide çiğköfte yoğurup yemek sakıncalı mı?
- Camide çocukların oyun oynaması caiz midir?
- Camilerin altına tuvalet yapılabilir mi? Bir hoca caminin altına sonradan tuvalet yapılamayacağını söylemiş; işin aslı nedir acaba?
- Cami ve mescitlerin alt ve üst katlarında imama uyarak namaz kılınabilir mi?
- Tevbe suresi 107-110. ayetlerine göre, her camide namaz kılınmaz denilebilir mi?
- Camilerde (mescitlerde) güreşmenin hükmü nedir?
- Camilerde mikrofon ve hoparlör kullanmak, bidat mıdır?
- Kainata cami ve mescid denilebilir mi?
Yorumlar
Allah razı olsun.