Yanlışa ortak olmak günaha da ortak olmak mıdır?
Yapılan yanlış işe istemeden ortak oluyorum. Bu işte çalışmak caiz midir? Bir dondurma dağıtım şirketinde mal indirme personeli olarak çalışıyorum. Yanımda benden daha yetkili biriyle birlikte dağıtım yapıyoruz ve genellikle onun talimatlarına uymak zorundayım. Bazen bana, satılması zor ya da kalitesiz malları indirmemi söylüyor. Karşı taraf (malı alan kişi) ise genellikle iyi niyetli oluyor ve bu malların kalitesiz olduğunu fark etmeden alıyor. Sonrasında bu mallar bazen iade ediliyor ama bazen de müşteri mağdur olabiliyor. Bu durum genellikle alıcı açısından bir haksızlığa yol açıyor. Bu şartlarda çalışmam dinen caiz mi, caiz değilse yapılan yanlışa ve günaha ortak mı olurum?
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle ifade edelim ki, yalan beyan, hile ve aldatma hem kul hakkına hem de Allah k-hakkına girmektir, iki katlı bir günahtır.
Bu nedenle sizin yaptığınız bunlardan birine giriyorsa, elbette sen de sorumlusun ve günaha ortak olursun.
Haram manasındaki yanlışa ortak olmak elbette günahtır.
Genellikle İslam literatüründe -alışveriş ve ticari- bir muamelenin haram olması birkaç unsura bağlıdır. Haksız yere mal kazanmak, Gabn-ı fahiş denilen bir zarara sebep olmak, faiz gibi haramla uğraşmak.
Bunun delillerinden birisi şu ayet olabilir: “İyilikte ve takvada yardımlaşın fakat günahta ve düşmanlıkta yardımlaşmayın, Allah’tan korkun, zira Allah’ın cezası çok çetindir.” (Maide, 2)
Hayır hasenata yardımcı olmak sevap, şer ve seyyiatta yardımcı olmak ise günah kazandırır. Helal ve haramı bildiğimize göre, bu ve benzeri ayet ve hadislerden ders almamız gerekir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Suudi Aramco petrol şirketinden hisse almak caiz mi?
- ÖRF
- Bazı dualarda “Hata, günah ve isyanlarımı bağışla Rabbim.” deniliyor. Hata, günah, isyan farklı şeyler mi ki ayrı ayrı tövbe ediliyor?
- Meşhur olmak için, izinsiz müzik kullanmak haram mı?
- Bir kişi, daha ucuzunu bulduğundan dolayı, satın alıp anlaşma yaptığı hayvanları almaktan vazgeçebilir mi?
- ÇALIŞMAK
- Hangi Hallerde Cemaat Terkedilebilir?
- Borsa caiz diyenlerin fetvası ile amel edebilir miyiz?
- Borsa’da (spekülasyon) ile yapılan işlemler caiz midir?
- Alışverişte aracının kazandığı para caiz mi?