Yabancı kadınlara Allah'ın selamını vererek söze başlayabilir miyiz?

Tarih: 07.07.2006 - 00:06 | Güncelleme:

Soru Detayı
Kadınlarla selamlaşmada nelere dikkat etmemiz gerekir?..
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kadınlarla selamlaşmada dikkat edilecek hususlar:

a) Genç kız ve kadınlara, topluluk hâlinde olurlarsa selam vermek, tek olan yabancı kadına selam vermemek. Ancak büro, iş yeri veya resmi daire gibi umuma açık olan yerler bunun dışında tutulmalıdır. İslam'a uygun çalışma şartları ve ırz güvenliği bulunan yerlerde çalışan kadınlarla, iş ve meslek gereği görüşen ve karşılaşan erkekler arasında "ünsiyet"in varlığını kabul etmek gerekir.

b) Sınıf, konferans salonu veya düğün salonu gibi yerlerde ders, konferans, seminer, sohbet vb. bir nedenle kadın topluluğunun huzuruna çıkınca selam vermek; fakat yol, bahçe, merdiven ya da koridor karşılaşmalarında ünsiyet bulunmayan tek kadına veya kadın topluluklarına selam vermemek.

c) Kız öğrencilerin çoğu zaman babası veya dedesi yaşında bulunan hocalarına, okul yönetici veya personeline selam vermesi, bunun dışında ünsiyet bulunmayan yabancı erkeklere selam vermemesi.

Sonuç olarak, insanların birbiriyle tanışıp ünsiyet kurmasında ve bir iman kardeşliğinin oluşmasında, selamlaşmanın önemli bir yerinin bulunduğunda şüphe yoktur. Hatta İslam'da selam verme, kişi için mü'minlik belirtisi sayılmış ve selam verene "Sen rnü'min değilsin!.." denilmesi yasaklanmıştır. (bk. en-Nisa, 4/94)

Usame b. Zeyd, savaş sırasında şehadet kelimesini getirip selam veren bir müşriği öldürmüş ve "ölüm korkusundan dolayı böyle söylediğini" düşünmüştü. Durumu öğrenen Allah Elçisi (asm) hiddetlenmiş ve «Kalbini yarıp baktınız mı?» buyurarak Usame'ye çıkışmıştır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun