Vakit daraldığı zaman, sabah namazının sünnetini terkedip yalnızca farzını kılabilir miyiz?
Annem ısrarla sabah namazının sünneti kılınmadan farzının kılınamayacagını söylüyor. Ben ise sünnet için farzı terketmenin doğru olmadığını düşünüyorum. Eğer sadece farzı kılmaya yetecek kadar vaktimiz varsa annem olmaz diyor. Çünkü sünneti kılmaya yetecek zaman yoksa güneş doğarken namaz kılınamayacağı için farzı da olmaz diyor. Ama güneş doğarken kılmak mekruh, namaz kılmak farz öyle değil mi?
Değerli kardeşimiz,
Peygamber Efendimiz (asm) sabah namazının sünnetine diğer sünnetlerden daha çok önem vermiş ve bunun terkedilmemesini istemiştir:
"Düşman süvarisi kovalasa bile, sabah namazının iki rekât sünnetini terketmeyin." (Ebu Davud, II/301, No: 1258)
Bununla beraber, vakit kısıtlı ise ve farzın vakit içerisinde kılınamayacağından korkulursa, sünneti terk edip sadece farzını kılmak gerekir. Farz kılınmışsa daha sonra sünnetin kazası yapılmaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- “Sizi süvariler kovalasa bile sabah namazının sünnetini kaçırmayınız.” hadisindeki sebep nedir?
- Sehiv secdesi gerektiren durumlar nelerdir. Sünnetlerde de sehiv secdesi yapmak gerekir mi?
- Cuma namazında kılınan iki rekat vaktin son sunneti ne demektir; yani ne anlamına gelir? Çünkü cumanın farzından sonra zaten dört rekat son sünnet kılıyoruz?..
- Cuma günü zuhri ahir ve vaktin son sünneti yerine kaza kılınır mı?
- Namazların sünnetleri kılınmasa olur mu? Bazen çok yorgun oluyoruz... Efendimiz (sav) yatsı ve ikindi namazının sünnetlerini bazen terkedermiş, doğru mu? Ne kadar sıklıkta terkediyordu? Yatsı ve ikindiden başka diğer namazların sünnetini de terk etmek...
- SABAH NAMAZI
- Sabah namazını öğleden önce kaza ederken (vakti çıkan sabah namazına) nasıl niyet edilir?
- Öğle Namazının Kılınışı:
- İkindi ve Yatsı namazlarının ilk sünnetlerini kılmamanın hükmü nedir? Bu namazların farzlarının cemaatine yetişildiğinde, farz namazı bitince tekrar ilk sünnetleri kılınır mı?
- Namaza nasıl niyet edilir ve Arapça namaz niyetleri nasıl yapılır? Bu niyetlerde mezhep ayrımı var mı, yani namaza niyetler mezheplere göre değişir mi?