Unutmak ve hatırlamamak arasındaki fark nedir?
- Saçma bir soru gibi görünse de bazı sitelerde "unutmak diye bir şey yoktur, hatırlamamak vardır" gibi bir yazı okudum, lakin Kuran'da da 'unutma' kelimesi geçiyor. En basitinden 'Adem ( a.s)'ın yasak ağacı unutması'
- Bu iki kavram arasındaki fark nedir?
- Unutmak diye bir şey var mı?
Değerli kardeşimiz,
Unutmak; aklında kalmamak, hatırlamamak manalarında kullanılmaktadır. “Unutmak diye bir şey yoktur, hatırlamamak vardır.” sözü bir cerbezedir. Laf ebeliğidir. Unutmadan dolayı insan hatırlayamamaktadır. “Unutmak yoktur.” demekle unutma ortadan kalkmaz. Çünkü unutmanın olduğunu Cenab-ı Hak pek çok ayette beyan buyuruyor. Bazıları şöyledir:
“Allah’ı unutup da Allah’ın da kendilerini unutturduğu kimseler gibi olmayın onlar, yoldan çıkan kimselerdir.” (Haşr, 59/19)
“Şeytan onları istilâ etmiş, onlara Allah’ı anmayı unutturmuştur. Onlar, şeytanın hizbi (partisi)dir. İyi bilin ki şeytanın partisi kaybedecektir.” (Mücadele, 58/19)
“O gün Allah onların hepsini diriltecek ve yaptıklarını kendilerine haber verecektir. Allah onları bir bir saymıştır. Onlar ise unutmuşlardır. Allah her şeye şahiddir.” (Mücadele, 58/6)
“O gün kâfirlere şöyle denilir; 'Siz, dünyada bugüne kavuşmayı nasıl unuttuysanız, biz de bugün sizi öylece unutacağız. Yeriniz ateştir ve sizin için yardımcılardan bir kimse de yoktur.'” (Casiye, 45/34)
“İnsana bir sıkıntı dokunduğu zaman bütün gönlünü vererek Rabbine dua eder. Sonra kendisine tarafından bir nimet lütfettiği zaman da önceden O’na dua ettiği hali unutur da yolundan sapıtmak için Allah’a ortaklar koşmaya başlar. Ey Muhammed! De ki: Küfrünle biraz zevk et, çünkü sen, o ateşliklerdensin.” (Zümer, 39/8)
“Ey Davud! Gerçekten biz seni yeryüzünde bir halife yaptık. Artık insanlar arasında hak ile hüküm ver. Keyfe, arzuya uyma ki, seni Allah yolundan saptırmasın. Çünkü Allah yolundan sapanlar, hesap gününü unuttukları için kendilerine çok şiddetli bir azap vardır.” (Sad, 38/26)
Aslında bazı şeylerin unutulması bir nimettir. Mesela, insanın maruz kaldığı bir takım sıkıntılı haller, yakınlarının vefatı gibi üzücü olaylar zaman içerisinde unutulur. Yoksa ilk günkü gibi tazeliğini muhafaza etse idi, o zaman hayat çekilmez olurdu.
Meallerini verdiğimiz ayetlerde de işaret edildiği gibi, Allah kendisinin ve hesap verilecek bir günün geleceğinin unutulmamasını ve ona göre hazırlıklı olunmasını istemektedir.
Şurası unutulmamalıdır ki, bir şeyi unutturan da hatırlatan da Allah’tır.
İnsanın hiç unutmaması gereken bir şey varsa, o da Allah’ın kulu olduğumuz ve her yaptığımızın hesabını mutlaka verecek olmamızdır.
Dünyanın geçici ve sıkıntılı işlerinin unutulması ise bir nimettir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Unutkanlığın nedeni nedir? Hafızayı zayıflatan sebepler nelerdir ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah Peygamber Efendimize, "Kur'an'ı unutturmayacağız" diyor, ama Efendimiz'in namaz kıldırırken bir ayeti unuttuğu bildiriliyor?
- Cinsellik, bir nimet midir?
- İstediğiniz her şeyi verdik, ne demek?
- Çok kindarım, ne yapmalıyım?
- Hangisi daha önemli ve değerli?
- Allah’ın varlık alanına çıkardığı her güzel şeye nimet denilebilir mi?
- Gaflet nedir ve ondan nasıl kurtulabiliriz?
- Şeytanın tuzakları nelerdir?
- Allah’a lazımmış ki öldü demenin sakıncası var mı?
- Kur'an’ı unutmak ne demektir?