Şu günahı işlersem kırk gün oruç tutacağım, diyen kişi ne yapmalıdır?
Değerli kardeşimiz,
Bir fıkıh terimi olarak nezir (adak), “dinen mükellef olmadığı halde, kişinin farz veya vâcip türünden bir ibadeti yapacağına dair Allah’a söz vermesi” şeklinde tarif edilmiştir. Adağın bir şarta bağlanmasına "muallak adak" denir. Muallak adaklar ikiye ayrılır.
a. Bazı hususların gerçekleşmesine ve yapılmasına bağlanan adaklar. Meselâ "Hastalığım geçer ve iyileşirsem şu kadar oruç tutacağım." veya "Şu kadar kurban keseceğim." şeklinde yapılan adak gibi. Bu hastalığı geçerse, bu ibâdeti derhal yerine getirmek gerekir. Böyle bir adağı daha sonra yapmak her ne kadar câiz ise de hemen yerine getirilmesi daha sevaptır.
b. Adak, gerçekleşmesi istenmeyen bir şarta bağlanmışsa, şart gerçekleşince adanan şeyin yerine getirilmesi veya yemin kefâreti ödeme arasında muhayyerlik söz konusudur.(bk. Ahmet Özel, DİA, Adak Md., I, 340)
Buna göre günah bir şeyi işlememek üzere adak adayan kişi, gerçekleşmesini istemediği bir durumdan dolayı adak adadığı için, adağını yerine getirmesi veya yemin kefareti vermesi arasında tercihte bulunabilir...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- ADAĞIN KISIMLARI
- ADAK (Nezir)
- ADAK (NEZIR)
- Adadığı adağı unutan kimse ne yapmalıdır? Adak adarken, şu kadar gün oruç tutacağım, şu kadar gün namaz kılacağım, şu kadar sadaka vereceğim demiştim, fakat şu an sayıları hatırlamıyorum ne yapmalıyım?..
- ADAĞIN ŞARTLARI
- Eğer sınavı kazanırsam Kur'an-ı Kerim'i hatmedeceğim, namazlarımı düzenli kılacağım, diye adak adamıştım; fakat bunları gerçekleştiremedim, ne yapmalıyım?..
- Şafi mezhebine göre adak ile ilgili hükümler nelerdir?
- Akıldan, kalpten, düşünceden, içten geçen adaklar geçerli midir?
- Sigara içersem üç ay oruç tutacağım, diye adakta bulunmuştum, şimdi tutmam gerekir mi?
- Bir yıl oruç tutacağım, diye adakta bulunan bir kimse ne yapmalıdır?