Sokakta müzik aleti çalarak para kazanmak günah mı?
Sokakta müzik aleti çalarak para kazanmak günah mı, para veren sorumlu olur mu?
Sokakta Helal bir şekilde sokak müzisyenliği yapmak istiyorum. Haram olmayacak şekilde, içki, şehvetli, ahlaka aykırı şeyler olmadan sokak müzisyenliği yapıp para kazanmak istiyorum. Fatih Sultan Mehmet döneminde de insanlar sokak müzisyenliği yapıp para kazanıyorlarmış.
Değerli kardeşimiz,
Musikiyi mutlak şekilde haram görmeyen müçtehitlere göre; sözleri ve ortamı haram olmayan, insanları kötülüğe teşvik etmeyen bir müzik icrası tek başına günah sayılmaz.
Bu nedenle, içki, fuhuş, ahlaksızlık gibi haram ortamların dışında, şehveti ve kötülüğü teşvik etmeyen, küfür, isyan ve kötü söz içermeyen, insanları rahatsız etmeyecek ölçüde yapılan bir sokak müzisyenliği, musikiyi caiz gören alimlerin görüşüne göre haram kabul edilmez.
Bu durumda -dilencilik gibi bir duruma düşmeden- insanların gönüllü olarak para vermesinde de ayrıca bir sorumluluk olmaz. Çünkü verilen şey, yapılan icraya karşı bir destek veya bağış mahiyetinde değerlendirilebilir.
Nitekim tarih boyunca, özellikle bazı İslam toplumlarında ve Osmanlı döneminde de çeşitli musiki icraları tamamen yasaklanmış değildir. Hatta mehter, tekke musikisi, çarşı sanatları ve çeşitli halk icraları bunun örnekleri arasında sayılmıştır.
Bununla beraber, bu meselede ihtilaf bulunduğu unutulmamalıdır. Musikiyi daha dar çerçevede değerlendiren alimler de vardır.
Bu sebeple kişi, vicdanını rahatsız etmeyecek, harama kapı açmayacak ve manevi hayatına zarar vermeyecek bir ölçüyü gözetmelidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Aranjör olmak günah mı?
- ÇALGI ÇALMA
- Ali Ali diyen müzikleri dinlemek caiz mi?
- Müzik
- Beatbox yapmak günah mı?
- Dört mezhebin müzikle ilgili görüşü nedir?
- Mecazi şiir ve şarkı sözü yazmak caiz midir?
- MEZHEP İMAMLARININ VE FIKIH ÂLİMLERİNİN ÇALGI HAKKINDA Kİ GÖRÜŞLERİ
- ÇALGI ÇALMA`NIN HÜKMÜ
- Kadın gitar çalabilir mi?