Şeytan nedir, kimlere gelir ve neler telkin eder?
Değerli kardeşimiz,
Şeytan gizli, kötü bir kuvvet, kötü bir ruh anlamına gelmektedir. Şeytan ismi, bilhassa görülmeyen ruhlar ve kötü kuvvetlere isim olmuştur ve şeytan denilince bu cinsin babası olan ilk fert, yani İblis akla gelir. İblis cin cinsindendir.
Kur’an-ı Kerim'de, “insan şeytanları” ve “cin şeytanları” ifadeleri geçmektedir. İnsanlar içerisinde fitne çıkartan ve onları yanlış yallara sevk eden kişiler de şeytan görevi yapmış olurlar. Bu gibi insî şeytanların varlığı,
"(Bu münafıklar) müminlerle karşılaştıkları vakit "(Biz de) iman ettik" derler. (Kendilerini saptıran) şeytanları ile başbaşa kaldıklarında ise: Biz sizinle beraberiz, biz onlarla (müminlerle) sadece alay ediyoruz, derler." (Bakara, 2/14)
“Böylece biz, her peygambere insan ve cin şeytanlarını düşman kıldık. (Bunlar), aldatmak için birbirlerine yaldızlı sözler fısıldarlar...”(En'am, 6/112-113)
ayetleri ile haber verilmektedir.. Cin şeytanlarının yanı sıra, insan şeytanlarının da bulunduğunda tefsirciler ittifak etmişlerdir.(Hak Dini, I/214)
Şeytan daha çok, kendini kusursuz kabul edip her yaptığını güzel görenlere (Enfal, 8/48); inkarcılara ve münafıklara yani inanmadığı halde inanmış gibi görünenlere, dindarlarla alay edenlere (Haşr, 59/16; Bakara, 2/24); haram yiyenlere(Bakara, 2:168); yaptığı yanlış işlerde şeytandan yardım bekleyenlere ve ondan medet umanlara (Enfal, 8/48); şeytandan Allah’a sığınmayanlara; kahinlere, falcılara, medyumlara (Hicr, 15/17-18); günaha girme de cesur davrananlara, yalan ve iftiraya düşkün olanlara iner veya gelir. (Şuara, 26/21-22)
Yine Güneşe, aya, yıldızlara ve bilumum tabiat kuvvetlerine tapanlara (Neml, 27/74.); Allah’a ve Rasülüne düşman olanlara (ve kendisini yaratıp her türlü nimetlerle besleyip büyüten ve himaye eden biricik yaratıcısına kulluk etmekten gafil kalıp) Allah’ı unutanlara (Mücadele, 58/19-20.); ihlas ve samimiyetten yoksun olanlara (Hicr, 15/39-40) ve daha pek çok inkarcı, isyancı, serkeş insanlara gelir.
Onları gece gündüz içlerinde bulundukları sapıklık içinde kalmaya ikna eder, gaflet verir, dönmelerini engeller ve ölünceye kadar peşlerini bırakmaz.
“(Hesapları görülüp) iş bitirilince, şeytan diyecek ki: ‘Şüphesiz Allah size gerçek olanı vaat etti, ben de size vaatte bulundum ama, size yalancı çıktım. Zaten benim size karşı bir gücüm yoktu. Ben, sadece sizi (inkâra) çağırdım, siz de benim davetime hemen koştunuz. O hâlde beni yermeyin, kendinizi yerin. Ne ben sizi kurtarabilirim, ne de siz beni kurtarabilirsiniz! Kuşkusuz daha önce ben, beni (Allah'a) ortak koşmanızı reddettim.’ Şüphesiz zalimler için elem verici bir azap vardır.”(İbrahim, 14/22)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İnsanlar günah işleyince, şeytan onlarla alay edip güler mi?
- Şeytanlaşmış insanlardan Allah'a sığındın mı, ey Eba Zer, diye başlayan bir hadis var mıdır; nasıl anlamalıyız?
- Şeytana ruh satma diye bir şey var mı?
- Şeytan Azrail'i görebiliyor mu?
- Şeytan (iblis) cinlerden midir, eğer cinlerden ise neden meleklerin arasındaydı?
- Şeytanın tuzakları nelerdir?
- Şeytan insanla nasıl konuşur? Şeytanın vesvesesi ile nefsin vesvesesi nasıl ayırtedilir? Şeytan insan suretine girer mi?
- Şeytan nedir, özellikleri nelerdir ve niçin yaratılmıştır?
- “İnsan ve cin şeytanlardan düşmanlar var ettik." (En'am, 6/112) ayetinde geçen “insan ve cin şeytanlar"dan maksat kimlerdir? Eğer insanlardan da şeytanlar varsa, hangileri daha zararlı ve daha tehlikelidir?
- Bakara 38. Ayete göre, İblis’in doğru yola gelme ihtimali var mı?