Şeytan dübüre nasıl üfürür?

Tarih: 04.07.2020 - 08:37 | Güncelleme:

Soru Detayı

- ​Şeytan namazda dübürüne üfürür deniliyor. Lütfen bunu açıklayabilir misiniz. Tam olarak ne kastediliyor?
- Şeytanın dübürüne üfürmesi, insanı sadece "yellendim" düşüncesine mi kapılıyor, yoksa dübürüne üfürmekle gerçekten de karın ve makat bölgesinde kıpırdaşmalar olabiliyor mu?
- Yani şeytan dübürüne üfürdüğünde sadece yellendin hissi mi verebilir, yoksa gerçekten makat bölgesinde abdest bozma tarzı gerçek kıpırdaşmalarda dübürüne üfürmekten gelebilir mi?
- Bazen namazda abdest bozulduğuna dair "yellenme" sadece bir düşünce olarak değil, gerçekten gerçek bir yellenme hissi oluyor, kıpırdaşma hissediliyor. Bu sefer de akla "acaba makattan çıktı mı çıkmadı mı" sorusu geliyor. Yani bu durumda "acaba yellendim mi" söz konusu olmuyor, "acaba o his makattan çıktı mı çıkmadı mı" akla takılıyor..
- Bunların hepsi dübürüne üfürmekten kaynaklanan durumlar mı?
- Çünkü bazen böyle durumlarla karşılaşıyorum ve gerçekten havanın çıkıp çıkmadığını anlayamıyorum.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Rivayete göre Abdullah b. Mesud şöyle demiştir:

“Şeytanın kişinin dübürüne üfürür. Sizden biri böyle bir şey hissederse, ses veya koku almadan namazını bırakmasın.” (Taberani, el-Kebir, 9/250)

“Biriniz karnında bir şey (gaz) hissedip dışarı çıkıp çıkmadığı konusunda tereddüt ederse, bir ses veya koku duymadan mescidden çıkmasın / namazını bırakmasın.” (Müslim, Hayız, 99)

a) Hadiste “ses veya koku”nun nazara verilmesinden maksat, işin hakikatini öğrenmeyi ders vermeye yöneliktir. Bu sebeple, kişi gazı kaçırdığını kesin olarak bildiğinde, ses veya kokuyu duyamazsa bile, yine de abdestini yenilemek zorundadır.

b) Hadislerde dübüre üfürme şekli bildirilmemiştir.

Bunun anlamı, makatın çevresinde abdestin bozulduğunu hayale getiren kıpırdaşmalar, depreşmeler olabilir. Örneğin, o çevredeki bir kılı çekmek veya içerden bir siniri depreştirmek şeklinde olabilir. 

Şekli ne olursa olsun, âdeta “ses veya koku hissedercesine kesin bir kanaate varmadan” bunlara iltifat etmemek gerekir. 

c) Mukarrer bir kural vardır: “Yakin, şüphe ile izale olmaz.” Mesela, kişi abdestinin sağlam olduğuna kesin kanaat getirdikten sonra, tereddüde sevk eden şüphelerden ötürü bu yakinini yok sayamaz, abdesti yok denilemez.

İlave bilgi için tıklayınız:

Hadiste abdestin bozulmasıyla ilgili, "Sesini veya kokusunu ... 
Abdestli iken yellenme oluyor gibi vesvese geliyor ne yapmalıyım?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun