Sakat doğacak çocuk kürtajla alınır mı?
- Sakat doğacak olduğu bilinen bir cenini kürtaj etmek doğru mudur?
- Organ bağışı caiz mi?
Değerli kardeşimiz,
- Dinimize göre, bir cenin anne rahminde canlandıktan sonra, annenin hayatı söz konusu olmadığı sürece, hiçbir mazeretle aldırılmaz ve aldırılması bir cinayettir.(bk. Gazalî, İhya, 2/47; V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, III/556-558).
- Organ naklinin İslâm’ın prensip ve amaçlarıyla ilişkisini kurarken konu iki ayrı açıdan ele alınabilir. Birincisi, organ naklinin itikadî (inanç esasları) ve uhrevî (âhiret hayatına ilişkin sonuçları) açıdan değerlendirilmesi. İkincisi de organ naklinin İslâm hukukunun ilke ve gayeleri açısından incelenip câiz olup olmadığının araştırılması.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Organ bağışlamak, organ nakli helal midir? ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Mütedeyyin / dindar bir doktor, anne karnındaki çocuğun sakat olarak doğacağını söylerse, kürtaj ile çocuğu aldırmak caiz midir?
- Organ bağışı, organ ve doku nakli helal midir? Müslüman olmayan bir kimseden organ almak ya da ona organ bağışlamak uygun mudur?
- Şahsın kendisinden ve yakınlarından izin alınmadan ölümü sonrasında, vücudundan tedavi amaçlı kullanılmak üzere bir parça alınması caiz midir?
- ORGAN NAKLİ VE İSLAM
- Otopsi yapılması ve organ nakli dinen caiz midir?
- Anne karnındaki ikizlerden birinin, sakat kalma ve diğer çocuğun da sağlığını tehlikeye atma ihtimali olduğunda, kürtaj yapılabilir mi?
- Anne karnındaki ikizlerden birinin, sakat kalma ve diğer çocuğun da sağlığını tehlikeye atma ihtimali olduğunda, kürtaj yapılabilir mi?
- Aşı nedeni ile sakat kalma riski olan çocuğu aldırmak caiz midir?
- Tecavüze uğrama veya çocuğun sakat doğma riski durumunda kürtajla çocuğu almak caiz midir?
- Tüp bebekle çocuk sahibi olmak caiz midir, şartları nelerdir?