Şafiilere göre, kadın namaz kılarken tahiyyatta nasıl oturması gerekir? Kıyamdayken de ayak tabanları bitişik mi olmak zorunda?

Tarih: 12.03.2012 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Şafii Mezhebine Göre Namazda Kadın ile Erkeğin Ayrılacağı Yerler:

- Kadın (namazda) beş şeyde erkeğe muhalefet eder

- Erkekler, pazularını yanlarından uzaklaştırır.

- Rüku' ve secdelerde dirseklerini yanlarından, karnını da dizlerinden uzaklaştırır.

- Aşikar okunacak yerlerde açık okur (cuma, bayram ve gece kılınan namazlardaki ilk iki rekatlerinde).

- Namaz üzerindeyken uygun olmayan herhangi bir durum oluşursa veya imamın arkasında cemaatle namaz kılıyor imam da herhangi bir yerde yanılırsa "Sübhanallah" deyip işaret verir.

- Erkeğin avret yeri göbeğiyle diz kapağı arasıdır.

Kadınlar ise, namazlarda uzuvlarını birbirine yapıştırır. Açıkta oku­nması gereken yerlerde sessiz okurlar. Uygun olmayan herhangi bir du­rum oluşunca da ellerini şapırdatarak yanındakileri uyarır. Kadınların av­ret yeri ise, yüzü ve elleri dışında kalan vücudunun her yendir.

Bunların dışında kadın ve erkek aynı şekilde namaz kılarlar.

Şafiîlere göre, kıyamda iki ayak arası bir karış kadar açılır.

Selâmdan evvelki yani son teşehhüd oturuşunda Teverrük oturuşu ile oturmak sünnettir; şöyle ki, sol yanını yere oturtur, sağ ayağını parmakları üzerine diker, sol ayağını sağ ayağının altından çıkarır. Namaz kılan kimse altı yerde döşenerek ve bir yerde de teverrük ederek oturur.

Döşenerek oturduğu altı yer şudur:
iki secde arasındaki oturuş, secdelerden ayağa kalkacağı andaki istirahat oturuşu, sonradan imâma yetişen kimsenin yani mesbukun oturuşu, birinci teşehhüdün oturuşu, ayaktaki okumaları oturarak okuyan kimsenin oturuşu, sehiv secdesi yapmak istenildiği zamandaki son teşehhüd oturuşudur.

Bir oturuşda da teverrük ederek oturur. Bu da sevih şükür ve tilâvet secdeleri yapmıyacağı veya yaptıktan sonraki son teşehhüd oturuşudur.

Her iki teşehhüddeki oturmalarda ellerin uçları dizlerin uçlarına gelecek şekilde dizlerin üzerine konulması;

Şehâdet parmağından mâada sağ elin diğer parmaklarının yumulması, şehâdet parmağı (illâllah) kavlinin hemzesinde kaldırılır ve hareket ettirilmeyerek ayağa kalkınca kadar veya selâma kadar böyle bırakılır. Bu anda baş parmağın ucu şehâdet parmağının altında ve avucun kenarında yumulmuş bir haldedir (6).

Şehâdet parmağı kaldırılırken Allâh'ın vahdâniyeti yani bir olduğunun düşünülmesi; sol elin parmakları kıbleye doğru ve bitişik olduğu halde açık olarak diz üstüne konulması da sünnettir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun