Salat ve selam getirmezse sehiv secdesi gerekir mi?
- Şafi mezhebine göre sabah namazında kunut duası okunuyor. Salat ve selam getirmezse sehiv secdesi gerekir mi?
Değerli kardeşimiz,
Şafii mezhebine göre, Kunut duasının sonunda salavat getirmek de kunut gibi sünnettir. Bilindiği üzere, Hanefiler dışındaki mezheplerde sehiv secdesi sünnettir. Bu husus, cemaatten ayrı bir harekete girişmeme konusunda hafifletici bir sebeptir.
Bununla beraber, Şafiilerde, -imam sehiv secdesi yapmadığı takdirde cemaatin yapması gerekmez. Yalnız mendup olarak yapabilir (bk. el-Fıkhu’l-İslamî, II, 90)- Ancak eğer imam sehiv secdesini gerektiren bir şeyi, kendi mezhebinde olmadığı için terk etmişse (sabah namazında Hanefi imamın kunut duasını terk etmesi gibi), imam selam verdikten sonra, kendisi selam vermeden sehiv secdesini yapar.(bk. a.g.e, II, 99).
Bir de şöyle düşünebiliriz ki, salavatın yeri, sünnetle belirlenen kunut duasının sonrasıdır. Şayet bir kimse, kunut duasını, arkasından salavatı getirdikten sonra, ayrıca fazladan bir duayı daha eklerse, bu sehiv secdesini gerektirmez. Çünkü, normal kunut ve salavat yerinde yapılmıştır. Diğer dua olsa da olur, olmasa da olur, belki olmasa daha iyi olur. Bu ek duanın sonunda bir daha salavat okumamak, tamamlanmış olan kunut duasına bir zarar vermez ve sehiv secdesi gerekmez, diye düşünüyoruz.
Sonuç olarak, Şafi mezhebine göre, sabah namazında Kunut okumak, salat ve selam getirmek sünnettir. Salat ve selamı terk eden kimsenin de sehiv secdesi yapması yine sünnettir. Sehiv secdesini yapmayan kimse sünneti terk etmekle beraber namazı geçerlidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Şafi mezhebine göre sabah namazında kunut duası okunuyor. Salat ve selam getirmezse sehiv secdesi gerekir mi?
- Vitir namazının son rekatında tekbir almanın hikmeti nedir? Kunut dualarının sonunda başka dualar da okuyabilir miyiz? Hacılarımız Arabistanda bu bölümün yarım saat kadar sürdüğünü söylüyorlar; biz de kendimizce uzun dualar okuyabilir miyiz?
- Hanefi olan bir kimse sabah namazında, Şafiiler gibi Kunut okuyabilir mi?
- İkindi namazının sünnetinin ilk oturuşunda salli barik duaları okunur mu?
- Şafii mezhebinde, sabah namazında Kunut duası okumanın hükmü nedir ve nasıl okunur?
- Hanefi imamın Şafilere namaz kıldırırken, ilk teşehüdde Peygambere salavat getirebilir mi? İmam salavat getirse, Şafii cemaat de getirmezse sehiv secdesi gerekiyor; bu durumda nasıl hareket etmek gerekir?
- Şafii mezhebine göre vitir namazı cemaatle kılınabilir mi? Vitir namazı nasıl kılınır?
- Sehiv (yanılma) secdesi nedir; ne zaman ve nasıl yapılır?
- Şafi mezhebine göre vitir namazı ile ilgili hükümler nelerdir?
- Sehiv secdesi gerektiren durumlar nelerdir? Sünnetlerde de sehiv secdesi yapmak gerekir mi?