Peygamber Efendimiz ve Dört Halife döneminde saçı açık gezen kadınlar olmuş mu?
- Peygamber Efendimiz ve Dört Halife döneminde saçı açık gezen Müslümanlar ve gayrimüslimler olmuş mu?
- Olmuşsa kendilerine ceza verilmiş mi?
- Ceza verilmişse ne tür cezalar verilmiştir?
Değerli kardeşimiz,
Tesettür ayeti geldikten sonra, Müslüman kadınların hepsi tesettüre girmişlerdir.
Hz. Aişe validemiz (r.a) bunu şöyle anlatmıştır:
“Allah muhacir olan kadınlara rahmet eylesin. Nur suresinin 31. ayetiyle hicab hükmü geldiğinde, (başka bir şey bulamadıkları için) yünden ya da ipekten dokunan dış giysilerinin en kalınını ikiye bölüp onları(n bir parçasını) kendilerine başörtüsü yaptılar." (bk. Ebu Davud, Libas, 29-30)
Bir rivayette de şu bilgiler verilmiştir:
Hz. Aişe dedi ki: "Şüphesiz Kureyş kadınlarının birtakım üstünlükleri vardır. Ancak ben, Allah'a yemin olsun ki, Allah'ın kitabını daha çok tasdik eden ve bu kitaba daha kuvvetle inanan Ensar kadınlarından daha faziletlisini görmedim. Nitekim Nur suresinde "Kadınlar başörtülerini yakalarının üstüne taksınlar..." ayeti inince, onların erkekleri bu ayetleri okuyarak eve döndüler. Bu erkekler eşlerine, kızlarına, kız kardeşlerine ve hısımlarına bunları okudular. Bu kadınlardan her biri dış giysilerinin fazla kısımlarından, Allah'ın kitabını tasdik ve ona iman ederek başörtüsü hazırladılar. Ertesi sabah, Hz. Peygamberin arkasında başörtüleriyle sabah namazına durdular. Sanki onların başları üstünde kargalar vardı." (İbn Ebi Hatim, Tefsir, 2575/14406)
Bu rivayetlerden anlaşılıyor ki, hicab ayetinin inmesinden sonra tüm Müslüman kadınlar örtünmüşlerdir.
Hicab ayetinden sonra Müslüman olan bir tek kadının bile, örtünmeden dışarı çıkıp dolaştığını gösteren hiçbir bilgi yoktur. (bk. Salih Müncid, el-İslam, el-İslam sual ve cevab)
İslam’da Müslüman olmayan erkek veya kadının avreti de Müslümanların avreti gibidir. Bu sebeple, İslam memleketinde yaşayan gayrimüslim kadınlar da açılmaktan men edilir. Nitekim, fakihler, kadının veya erkeğin avretinden bahsederken, müslim ile gayrimüslimleri ayırmazlar. (bk. el-Mevsuatu’l-fıkhiyetu’l-kuveytiye, 10/63-64)
İslami örtünmeye uymamanın özel bir cezası yoktur. Fakat her ülkenin kamu düzenini bozucu ahlaki ilkeleri çiğneyenler için tazir cezası olduğu gibi, yargının / mahkemelerin öngördüğü şekilde buna da uyarı, kınama ve benzeri tazir cezaları uygulanabilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kadınların açık gezmelerinin diğer haramlardan bir farkı var mı?
- İslama uygun bir tesettüre girmeyen bayan kul hakkına girmiş denilebilir mi?
- Kadınların açık saçık gezmeleri erkekleri taciz anlamına gelir mi?
- Örtünmenin hedefi nedir? hangi niyetle örtünülmelidir?
- Tesettür bir simge midir?
- Örtünmenin dünyadaki faydaları nelerdir?
- Örtülü bir kadına veya erkeğe şehvetle bakmak haram olur mu?
- Örtünmek Allah hakkı mıdır?
- Örtünmemek ayıp mı? suç mu? günah mı?
- Mânevi örtünme diye bir şey var mı?