Fitil kullanmak abdest ve guslü gerektirir mi? Kadın hastalığından dolayı, önden veya arkadan (makattan) muayene olan hanımın boy abdesti alması gerekir mi?
Değerli kardeşimiz,
Gerek ağız, burun, kulak gibi yollardan, gerekse makat veya ön taraftan ilâç kullanılmasıyla abdest bozulmadığı gibi, gusül de gerekmez. Kullanılan ilâcın mahiyetinin değişik olması da bu hükmü değiştirmez. Yani gerek ağızdan alınan hap ve şurup, gerekse burun ve kulağa konan merhem ve damla abdesti ve guslü gerektirmediği gibi, makat ve ön taraftan konan fitil ve benzeri ilâçlar da hiçbir şekilde abdesti ve guslü gerektirmez.
Bu arada damardan ve kalçadan yapılan iğnenin hiçbir sûrette abdeste ve gusle zarar vermediğini de belirtelim. İğne yapılan yerden kan çıkmış ise hâliyle abdest bozulur.
Erkek doktora muayene olan kadının gusletmesi gerekir mi?
Bu meseleye ışık tutması bakımından gusülle ilgili bir prensibi hatırlayalım:
Ön ve arka yoldan birisine parmak veya başka bir cismi sokmak guslü gerektirmez. Parmağın erkek parmağı ile kadın parmağı olması arasında bir fark yoktur. Cinsel doyuma ulaşmadıkça gusül gerekmez.
Şöyle ki: Kadının fercine plastik aletin sokulması halinde asla gusül gerekmez. Zira cinsel doyuma ulaşmadıkça bundan dolayı gusül gerekmez, fakat cinsel doyuma ulaşırsa o zaman gusül gerekir.
Bunun için bir kadın, cinsel doyuma ulaşmadığı sürece, kadın hastalığından dolayı doktora muayene olmakla asla gusül gerekmez. Doktor kadın da olsa, erkek de olsa hüküm aynıdır. (Reddü’l-Muhtar, I/112)
Aynı şekilde, doktora muayene olmak da orucu bozmaz. İnsanın dübürüne, kadının fercine parmağın girmesi de orucu bozmaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İslam'da kadınların orgazm olması gusül abdestini gerektirir mi?
- Makata parmak veya cisim sokmak guslü gerektirir mi?
- Bir kadın muayene (jinekolojik) olduktan sonra gusletmesi gerekir mi?
- ORUÇ
- Şafi mezhebine göre hac ile ilgili hükümler nelerdir?
- Ameliyat olan kimse nasıl gusül alır?
- Cinsel ilişkiden ne kadar zaman sonra gusül almak gerekir, süresi ne kadardır?
- Diş teli, diş dolgusu, kaplama ve protez dişler gusle engel olur mu?
- Meni, mezi, vedi ve guslü gerektiren durumlar hakkında bilgi verir misiniz?
- Abdesti bozan hususlar guslü de bozar mı?