Kaç günde bir nafile oruç tutmalıyız; İbrahim (as) gibi her ay üç gün mü oruç tutmalıyız; yoksa Davut (a.s) gibi bir gün tutup bir gün tutmamalı mıyız?

Tarih: 02.10.2006 - 23:58 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Nafile oruç tutma konusunda kişi serbesttir. Yani belli bir vakti yoktur; kişi istediği zaman tutabilir. Bazı günler vardır ki bu günlerde oruç tutmak mekruhtur. Bunun dışında kalan her gün oruç tutulabilir.

Mekruh olan oruçlar ikiye ayrılır: Tenzîhen (helale yakın) mekruh oruçlar, tahrîmen (harama yakın) mekruh oruçlar... Muharrem ayının sadece onunc günü veya ilkbaharın başlangıcı olan Nevrûz günü yahut da Mehrican denilen sonbahar günü oruç tutmak tenzihen mekruhtur.

Yalnız cuma günü oruç tutmak da tenzihen mekruhtur. Cuma günü oruç tutmaktan nehyin sebebi, o günün bir nevi bayram günü olmasıdır. Hadîs-i şerîf'te, cuma gününün yeme, içme ve zikir günü olduğu belirtilmiştir. Yalnız cumartesi günü oruç tutmak da tenzîhen mekruh sayılmıştır. Cuma veya cumartesi günleri oruç tutulduğunda bir gün öncesiyle veya bir gün sonrasıyla tutuabilir.

Ramazan Bayramı'nın birinci günü ile Kurban Bayramı'nın dört gününde oruç tutmak ise tahrîmen mekruhtur. Bugünlerde oruç tutmayı haram sayan da vardır. Bu sebeble, bunlara haram oruç da denebilir. Bugünleri, Cenâb-ı Hak kulları için bayram ilân etmiştir. Nimetlerinden yenilip içilerek Allah'a bol bol şükredilecektir. Bugünleri oruçlu geçirmek ise, Allah'ın nimetlerinden ve ziyafetinden yüz çevirmek mânasına gelir ki, bu sebeble bu oruçlar haram veya harama yakın mekruh sayılmıştır.

Ara vermeden yani, akşam iftar etmeden iki-üç gün peş peşe oruç tutmak (ki buna savm-ı visâl denir) mekruhtur. Savm-ı visâl Resûlüllah Efendimiz (asm) hakkında câizdi. Zor ve meşakkatli olduğu için, ümmeti hakkında câiz olmamıştır. Bayram günleri de dahil bütün sene boyunca aralıksız her gün oruç tutmak da mekruhtur. Buna savm-ı dehr denir.

Bayram günleri oruç tutulmayıp iftar edildiği takdirde ise, bütün sene oruç tutmakta bir beis yoktur. Kocasının rızası ve izni olmadan kadının nâfile oruç tutması da mekruhtur. Kocası dilerse, bu orucu bozdurabilir. Ücret mukabilinde çalışan bir işçi veya hizmetçi, ancak yaptığı işe ve hizmete zarar vermemek kaydıyla nafile oruç tutabilir. Eğer tutulan oruç, yapılan işi aksatacaksa o takdirde ücreti ödeyen patron veya işverenden izin almak şarttır. Patron izin verirse nafile oruç tutar, vermezse tutmaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun