Çirkinim, evlenemiyorum ne yapmalıyım?
- Çok çirkinim evlenmek istiyorum, biri beni beğensin istiyorum, evlenemiyorum intihar etmek istiyorum ne yapmalıyım?
Değerli kardeşimiz,
Hissettiğiniz bu duygular çok ağır, çok zor olabilir. Ama şu anda hissettikleriniz ne kadar yoğun ve çaresiz görünse de kalıcı değildir. Çünkü hadis-i şerifte de vurgulandığı gibi, insanın kalbi döner bir ayna gibidir. Yani duygularımız da düşüncelerimiz de sık sık değişir. Hatta aynı gün içinde belki onlarca farklı ruh haline girebiliriz.
Halife-i Arz Olarak Çok Değerlisiniz
İnsanın kendine bakan yönü bir ise, onu yaratana bakan yüzü onlarcadır. Çünkü hayatımız ve vücudumuz bize ait değil, Allah’ın mülküdür ve ona aittir, onun isimlerini gösteren bir sanat eseridir.
Yine görev olarak da Allah’ın yeryüzüne gönderdiği halifeleriz.
İnsan olarak, bu iki özelliğimiz ile kâinattaki canlı, cansız bütün varlıklardan üstününüz ve değerliyiz.
Dolayısıyla bu değerin bilincinde olursak, dünyevi değerlerin bir kıymeti olmadığını anlarız.
Ayrıca dünyevi değer olarak bilinen “güzellik” ve “çirkinlik” de göreceli değil mi? Neye göre güzel veya neye göre “çirkin” deriz. Nitekim her çağda kadınların güzellik anlayışı değişmiyor mu? Bugün Batı ülkelerindeki güzellik anlayışı ile Doğu ülkelerindeki güzellik ve çirkinlik anlayışı aynı mı? Afrika da çirkin olan Asya’da güzel veya tam tersi olmuyor mu? Sizin çirkin dediğiniz yüz hatları bugün binlerce insan için “güzel” değil mi?
Görünüşünüz ya da yaşadığınız reddedilmeler sizin insan olarak değerinizin ölçüsü değildir. Hepimiz, en kırılgan yerlerimizden anlaşılmak ve sevilmek isteriz. Siz de sevilmeye ve kabul görmeye layıksınız.
Güzellik Bir Bütündür
İnsanın değerinin ölçüsü sadece yüz güzelliği değildir ki, yüzden güzel olmayanlar değersiz olsun. Ahlaki güzellik, kabiliyet güzelliği, edep, haya güzelliği, yetenek, beceri, sosyal iletişim, dini güzelliklerdir ki, insanı hem Allah katında hem de kullar katında değerli yapıyor.
Nitekim Peygamber Efendimiz (asm), "Bbir kadınla dört şey için evlenilir, bunlar içinde en değerlisi ahlaki ve dini güzelliktir." mealindeki sözleri iler insanın gerçek güzelliğinin ve değerinin nerede olduğunu gösteriyor.
Sizi Değerli Hissettirecek Şeyler Yapın
Kendinize yatırım yapabileceğiniz, sizi değerli hissettirecek alanlar mutlaka vardır. İnsanlarla derin ve anlamlı bağlar kurmak, dış görünüşten çok daha etkilidir.
Ayrıca eğitim ve kurs almak, gönüllü kuruluşlarda çalışmak kendinizi daha değerli ve güzel görmenizi sağlar.
Evlenmediğimizde Değerimiz Azalmaz
Evlenmek istemeniz, sevilmek istemeniz son derece doğal ve insani ihtiyaçlar. Nitekim hepimiz aidiyet ve sevgiye ihtiyaç duyarız.
Ama bu ihtiyaç karşılanmadığında değerimiz azalmaz, sadece bazı ihtiyaçlarımız karşılanmamış olur.
İntihar Düşüncelerini Ciddiye Alın
Bu düşünceler geçici olabilir, ama risklidir. Bu konuda bir kriz hattı ile mutlaka konuşmanızı tavsiye ederiz. Mesela, "Ruh Sağlığı Derneği" gibi yerler gönüllü psikolojik destek sağlayan birimlerden destek alabilirsiniz.
Sonuç olarak; aslında "çirkin" olmak gibi bir kavram toplumsal bir kurgudur, gerçek çirkinlik ve güzelliği yansıtmaz. Sizin şu anki duygularınız da fiziksel görüntünden değil, kendi iç dünyandaki yorgunluktan veya kendinize karşı olumsuz bakış açışınızda kaynaklanıyor olabilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Tipimi beğenmiyorum. Böyle imtihan mı olur?
- Başörtüsünün bir esaret olduğu söyleniyor. Kadın için fıtri olan tesettür mü, yoksa açıklık mıdır?
- Her şey güzel ise küfür de buna dahil mi?
- cennette herkes aynı mı olacak, güzellik dereceleri olacak mı?
- Allah’ın sınav yapması çelişkisi, çıkmaz bir paradoks mudur?
- Allah suretinizi güzel yaptı ifadesiyle anlatılmak istenen nedir?
- Korkunç görünümlü, genetik bozukluğu olan bebeklerin yaratılmasını “Yarattığı her şeyi güzel yarattı.” (Secde, 32/7) ayetiyle beraber değerlendirir misiniz?
- Gerçekten her şey en güzel ve en mükemmel olarak mı yaratılmıştır?
- Hz. Adem ile Havva'nın çocuklarının ensest ilişkisi akılla nasıl açıklanabilir?
- Örtünmenin, tesettürün dünyadaki faydaları nelerdir?