Hak Ali iledir Ali de hak iledir, sözü hadis mi?

Tarih: 26.07.2024 - 10:15 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Hak Ali iledir Ali de hakladır, anlamında bir hadis var mı?
- Varsa bunun sıhhati nedir? Bazıları Hz. Ali’nin faziletini inkar ediyor.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Hz. Ali'nin faziletini inkâr etmek doğru olmadığı gibi, Hz. Ali (asm)'yi bulunduğu makam ve faziletten daha yüksek göstermeye çalışmak da doğru değildir. Her şeyi olduğu gibi övmek esastır, yok saymak onu kötülemek olduğu gibi olmayanı var saymak da yine onu kötülemektir.

- Sorudaki bilgi sahih olsun olmasın Hz. Ali (ra)’nin faziletini inkâr eden ya cahildir ya ahmaktır. Bu konuda benzer ifadelerle birçok hadis rivayet edilmiştir. Bir ikisini şöyle özetlemek mümkündür:

- Hz. Ümmü Seleme anlatıyor:

“Allah’a yemin ederim ki sen şüphesiz hak üzeresin…” (Hâkim, Müstedrek, 4611)

Hakim bu rivayetin Buhari ve Müslim’in şartına uygun olduğunu bildirmiş, Zehebi de on tasdik etmiştir. (bk. age., a.y.)

- Hz. Ümmü Seleme anlatıyor:

“Ali hak üzere idi. Ona tabi olan hakka tabi olmuştur; onu terk eden hakkı terk etmiştir. Bu hüküm kendisinin bulunduğu bugünden çok önce (Hz. Peygamber tarafından) bildirilmiştir.” (Taberani, Kebir, 758)

- Ebu said el-Hudri anlatıyor:

“Bazı muhacir ve ensarla birlikte Resulullah’ın evinin yanında bulunuyorduk. Buyurdu ki: ‘Sizin en hayırlılarınızı haber vereyim mi?’  ‘Evet.’ dediler. Buyurdu ki:

‘En hayırlı olanlarınız sözünde en dürüst olan / ahde vefa gösteren, itaat eden kimselerdir. Şüphesiz Allah sılayırahim gözeten, hep ibadetle meşgul olan, takva sahibi kimseleri sever.’

O esnada Ali b. Ebi Talip oradan geçmeye başladı, Peygamberimiz (asm) ‘Hak bununla beraberdir, hak bununla beraberdir.’ diye buyurdu. (Ebu Yala)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun