Cuma suresinin son üç ayetini okuyan helal para kazanır, sözü hadis mi?
- Bir rivayete göre Cuma suresinin son 3 ayeti için; “Kim Cuma günü sela ve ezan arasında Cuma suresinin son üç ayetini 3 defa okursa, o hafta eline helal para geçer.” denir.
- Bu söz ile ilgili ne diyorsunuz?
- İlgili ayetleri ve meallerini verir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
Bu anlamda bir hadis rivayeti bulamadık.
Eğer nasihat ve ahlak kitaplarında böyle bir bilgi varsa, bazı âlimler, bunu kendilerinin bir tecrübeleri olarak nakletmiş olabilirler.
Demek ki, bu uygulamayı tecrübe eden bazı kimseler bunun faydasını görmüş olabilirler, ancak bu durum her okuyan kimsenin bunu elde edeceği anlamına gelmez.
Cuma suresinin son üç ayeti şöyledir:
يَٓا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُٓوا اِذَا نُودِيَ لِلصَّلٰوةِ مِنْ يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا اِلٰى ذِكْرِ اللّٰهِ وَذَرُوا الْبَيْعَؕ ذٰلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ اِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ
فَاِذَا قُضِيَتِ الصَّلٰوةُ فَانْتَشِرُوا فِي الْاَرْضِ وَابْتَغُوا مِنْ فَضْلِ اللّٰهِ وَاذْكُرُوا اللّٰهَ كَثٖيراً لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
وَاِذَا رَاَوْا تِجَارَةً اَوْ لَهْواًۨ انْفَضُّٓوا اِلَيْهَا وَتَرَكُوكَ قَٓائِماًؕ قُلْ مَا عِنْدَ اللّٰهِ خَيْرٌ مِنَ اللَّهْوِ وَمِنَ التِّجَارَةِؕ وَاللّٰهُ خَيْرُ الرَّازِقٖينَ
Mealleri:
"Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında Allah’ı anmaya koşun ve alışverişi bırakın. Bilirseniz, bu sizin için çok hayırlıdır."
"Namaz kılındı mı artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan nasip arayın. Allah’ı da daima çok anın ki kurtuluşa eresiniz."
"Ama onlar bir ticaret veya eğlence görünce ona yönelip seni ayakta bırakıverdiler. De ki: 'Allah’ın nezdinde olan, eğlenceden de ticaretten de üstündür. Allah rızık verenlerin en hayırlısıdır.'" (Cuma, 62/9-11)
10. ayette geçen “yeryüzüne dağılınız” anlamındaki buyruk, cuma namazının kılınmasından sonra çalışmaya, dünya işiyle meşgul olmaya dinî bir engel bulunmadığını belirtmektedir.
Bu ifadeyle muhtemelen, Müslümanların yakın çevrelerinde dinî telakkilerine en fazla muttali oldukları Yahudilerin cumartesi gününe ilişkin uygulamaları dolaylı biçimde eleştirilmiş olmaktadır. Zira onlar bir taraftan bu konuda kutsal kitaplarında yer alan ifadeyi yüce Allah’ın kudretini sınırlar ve ona noksanlık izafe eder bir biçime dönüştürmüşler (bk. Tekvîn 2/2-3), bir taraftan da ya bugüne ilişkin buyruğa hiç uymama yahut onu çerçevesi dışına taşırıp cumartesiyi abartılı bir yasaklar günü haline getirme şeklinde aşırılıklara gitmişlerdi. (bk. Bakara 2/65; Araf 7/163-165)
Böylece “Yeryüzüne dağılınız” buyurularak, cuma namazı çağrısı üzerine dünya meşgalesini bırakıp hemen toplu ibadet mahalline gitme vecibesinin yanlış anlaşılması önlenmiş, yasağın namaz süresiyle sınırlı olduğuna açıklık getirilmiştir.
İfadenin asıl amacı bu olmakla beraber, buradaki emir ifadesinden ayrıca çalışmaya teşvik anlamı da çıkarılabilir; çünkü ayetin devamında “ve Allah’ın lütfundan nasip arayınız” buyurulmaktadır. Bu da namaz süresine ilişkin yasağın tembelliğe itici bir sebep olarak algılanmaması için yapılmış bir uyarı olmalıdır.
Öte yandan bu ayetin “Allah’ı da çok anın ki kurtuluşa eresiniz” mealindeki cümlesiyle, mabed içinde ibadetle yetinmenin asla yeterli olmayacağı, burada olduğu gibi mabet dışında da Allah’ı anmanın, iş ve ticaret hayatında da onun rızasını gözetmenin gerekli olduğuna vurgu yapıldığı dikkatten kaçırılmamalıdır.
Bütün varlıkların sürekli olarak Allah’ı tesbih ettiği belirtilerek başlayan sure, rızık verenlerin en hayırlısının Allah olduğu yani bütün varlıkları kapsayan bir görüp gözetmenin de yine ona mahsus bir sıfat oluşu hatırlatılarak sona ermektedir. (bk. Kur'an Yolu Tefsiri, ilgili ayetlerin tefsiri)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Duadaki ince sır nedir? Her dua kabul olur mu?
- İbadetlere vadedilen netice ve sevaplara kavuşmanın şartları ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Cuma suresi 11. ayet cuma hutbesinin farz namazdan sonra olmasına mı işarettir?
- "Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin..." ayetini açıklar mısınız?
- Cuma Gününde İslam İnsanı
- Sadece cuma gecesi nafile ibadet yapmak yasak mı?
- Cuma namazı ve hutbesi hakkında kısa bir açıklama
- Kehf Suresini Cuma günü okumanın fazileti hakkında bilgi?
- CUM'A SÛRESİ
- Cuma namazından sonra, zuhr-i ahir namazının kılınıp kılınmayacağıyla ilgili tartışmaların sebebi nedir?
- MUDÂREBE (EMEK-SERMAYE ORTAKLIĞI)
- Ticaret ile alakalı ayetler hangileridir?