Namazın ilk oturuşunda Salli ve Barik dualarını okumanın hükmü nedir?

Tarih: 12.04.2017 - 00:22 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Dört rekatlık bir farz namazın ilk oturuşunda salli barik duasını okumanın hükmü nedir?
- Şafii ve Hanefi mezhebine göre hükmü nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Namazın ilk oturuşunda:

Şafii mezhebine göre ilk teşehhütte, “Allahümme salli ala (seyyidina) Muhammed” demek sünnettir.  “ve ala ali Muhammed” ilavesi yapmak sünnet değildir. (bk. V. Zuhayli, el-Fıkhu’l-İslami, 2/853)

- Hanefi mezhebine göre, ilk teşehhütte kelime-i şehadetten sonra “Allahümme salli ala (seyyidina) Muhammed” duasını okumak sünnet değildir. Şayet unutarak okursa sehiv secdesi yapması gerekir. Sehiv secdesini gerektiren miktar konusunda iki ayrı görüş vardır. Daha sahih kabul edilen görüşe göre, “Allahümme salli ala (seyyidina) Muhammed” demekle, diğer bir görüşe göre “ve ala ali Muhammed” demekle sehiv secdesi gerekir. (el-Fetava el-Hindiye, 1/113) Bilerek okursa namazı sahih olmakla beraber, yeniden namazı iade etmesi (farz değil ama) vaciptir. (bk. el-Cezeri, el-Fıkhu ala’l-mezahibi’l-arbaa, 1/217)

Namazların son oturuşunda ise, Salli-Bârik dualarını okumak Hanefî ve Mâlikîlere göre sünnet, Şâfiî ve Hanbelîlere göre ise en az, “Allāhümme salli alâ Muhammed” demek farzdır.

Namaz kılan kişinin Salli-Bârik dualarının ardından Kur’an ve Sünnet’ten seçilmiş dua metinleri okuması bütün mezheplere göre müstehaptır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun